Home Ostalo (R)evolucija PlayStation igraće konzole i kontrolera

(R)evolucija PlayStation igraće konzole i kontrolera

PS4

Igraća konzola tvrtke Sony, planetarno popularni PlayStation i ne treba odveć predstavljati. Sigurni smo kako ste makar jednu konzolu posjedovali ili ste imali susjeda koji vas je pozvao na „ubijanje vremena” uz PlayStation. Mnoge igre kojih se i autor ovog teksta s osmjehom prisjeća bile su dostupne, odnosno još su uvijek dostupne na PlayStation (sada aktualnoj četvorki) igraćoj konzoli. No danas nećemo toliko spominjati igre, koliko se želimo osvrnuti na jedan „omanji” ali izuzetno važan detalj.

Huawei P40 Pro+ stiže u Evropu do kraja juna

Riječ je o PlayStation kontrolerima odnosno Engleski rečeno: joystick. Iako je joystick riječ koja označava širok pojam uporabe kontrolera za računala, igraće konzole. Ali kažimo kontroler pa znamo na što mislimo.

PlayStation 1 (PlayStation One) /1994-2006/

Prva generacija PlayStation igraće konzole svima je i više nego poznata „siva jedinica”. PlayStation One (ili po naši Plejstejšn jedan) bio je pojam video igara svojega vremena. Nakon prvih Nintendo igrica došlo je vrijeme da se igraće podigne na novu razinu te samim time Sony je odlučio na tržište izbaciti PlayStation One. Bilo je to sada već davne 1995 godine, odnosno u matičnoj zemlji, Sony je konzolu predstavio godinu dana prije, dakle 1994, godine. Prvi model kontrolera bio je bez analoga, nama poznatijih kao „gljivica”.

PS1

Da bi 1997, godine Sony predstavio „nadograđeni” PS1 kontroler koji je uključivao tj, posjedovao gljivice. Povezivanje kontrolera vršilo se preko kabela odnosno putem istog je PlayStation konzola primala naredbe od strane korisnika. To je bila svojevrsna prva interakcija korisnika i jedne konzole koja će obilježiti veliko razdoblje. Sam izgled kontrolera obilježava upečatljiv i do danas dan prepoznatljiv dizajn „križa” unutar kojeg se nalaze geometriji likovi: iks, krug, kocka, trokut.

Google počeo sa OTA isporukom Android 11 Beta verzije

Prva konzola bila je sive boje kao i njezine dvije generacije kontrolera. PlayStation 1 prodan je na globalnoj razini pri brojci od 102,49 milijuna. Uz to svoj prvijenac doživjela je i memorijska kartica koja je donosila određeni kapacitet za pohranu, pošto PlayStation 1 nije imao interne memorije za pohranu igara.

PlayStation 2 /2000-2013/

Još dok je PlayStation 1 bio poprilično aktualan Japanski Sony ništa nije htio prepustiti slučaju. Naime započeo je proizvodni proces na novoj generaciji PlayStation igraće konzole. Jednostavno ime PlayStation 2 (Two) trebalo je značiti kako se radi o već provjerenom iskustvu no nešto poboljšanom tj nadograđenom nego li je to bio slučaj kod prve generacije PlayStation konzole. Sam dizajn nije se odveć promijenio kada govorimo o kontrolerima. I dalje se za povezivanje koristio kabel koji se „uključio” u konzola. Ali kada govorimo o dizajnu konzole, PlayStation 2 imao je dizajn „pravokutnika”. Crna boja bila je zaštitni znak ove generacije konzole da bi se ista nešto kasnije pojavila i u sivoj inačici.

Xiaomi sprema Mi 10 Lite Zoom telefon

Autor ovog članka sjeća se sati i sati provedenih za svojom PlayStation 2 igraćom konzolom i kupovine „prženih igrica” te one strepnje hoće li iste „raditi ili ne”. PlayStation 2 bio je dostupan u „fat” prva inačica te kasnije i „slim” inačica konzole. Ali sve je to obilježilo još jedno razdoblje PlayStation konzole.

PS2 konzola

PlayStation dva prodavao se do 2013, godine te se navedena konzola prodala na globalnoj razini pri brojci od 155 milijuna. Slobodni smo reći kako je glavna posebnost PS2 kontrolera bila u tome što su se isti mogli kupiti u različitim „kućištima” tako da su recimo osim standardnih crnih te sivih kasnije na tržište dospjeli, plavi, bijeli, pa čak i prozirni gdje se moglo vidjeti od čeka se sastoji kontroler (slika u nastavku).

PS2

PlayStation 3 /2006-2017/

Kao i kod PlayStation 2 konzole i kada se dotiče PlayStationa 3, priča je slična. Naime dok je još prodaja PS2 bila u uzletu, Sony nije i ovog puta želio sve prepustiti slučaju, već je započeo s proizvodnjom nasljednika. I dalje se držao sličnog (provjerenog i vrlo uspješnog recepta) već viđena kvalitetan, provjeren dizajn kontrolera, značajno i zvučno ime. I 2006, godine na tržište je došao PlayStation 3. PS3 zadržao je dizajn PS2 konzole. Da bi kontroleri bili nešto manji i lakši. Ali uz jednu veliku razliku. Oni za povezivanje i korištenje više nisu trebali kabel, već su bili bežični te su imali punjivu bateriju. Dolaskom PS3 u povijest odlazi i memorijska, jer PS3 po prvi puta ima i internu memoriju za pohranu igara.

PS3 SuperSlim

Tako je cijena ovisila o kapacitetu interne memorije igraće konzole. Druga novina je i USB sučelje koje je PS3 posjedovao a isto je služilo za sinkronizaciju i punjenje PS3 kontrolera. Ovdje navedimo kako je PS3 na tržište došao u tri različite inačice, naravno svaka u svoje vrijeme. Tako je prva PS3 konzola dospjela 2006, godine. Druga PS3 Slim 2009, godine te posljednja PS3 Super Sim 2012, godine. Kao posebna edicija (u spomen na slavne dane) predstavljena je i Silver (siva) inačica PS3 igraće konzole 2006, godine.

PS3 Silver

PlayStation 4 /2013-/

Malo po malo došli smo i do sada još uvijek aktualne PS4 konzole. Mnogi naslovi poput GTA5, RDR2, COD, odigrani su na PlayStation 4 igraćoj konzoli. Kada govorimo o nekim novitetima, slobodni smo reći kako je ona dovela njih najveći broj. Od povezivanja na Internet do PlayStation trgovine (PlayStation Plus pretplate). Mogućnošću primanja učestalih softverskih nadogradnji, naravno to je i PS3 imao ali ne toliko učestalo i u toj mjeri koliko PS4. Prisjetite se kako smo kod PS2 imali dvije inačice, kod PS3 tri inačice igraće konzole a sada kod PS4 imamo njih čak četiri.

LG bi mogao objaviti verziju Velvet telefona sa (pra)starim Snapdragon 845 čipsetom

Ovdje ih nećemo rasporediti po godinama što čak i sami čelnici Sonya to ne žele već ćemo ih svrstati na jedan posve drugi način. Taj način je kilaža, odnosno težina:

  • Prva generacija PS4 (2,8kg)
  • Druga generacija PS4 (2,5kg)
  • Treća generacija PS4 Slim (2,1kg)
  • Četvrta generacija PS4 Pro (3,3kg)

Osim više generacija PS4 konzole, Sony je odlučio otključati vrata i kada je u pitanju kontrola odnosno korištenje PS4 konzolom. Tako da osim kontrolera koji nose naziv DualShock 4, PS4 posjeduje mogućnost korištenja i PS Move te mogućnost korištenja tj kontrole putem PS Vita (o tome što je PS Vita, nekom drugom prigodom).

PS4 E3

PS4 kontroler sa sobom donosi po prvi puta i touchpad. Odnosno površinu koja je osjetljiva na dodir i koja služi za određene funkcije unutar sučelja PlayStation 4 konzole kao i unutar nekih igara. PlayStation 4 još uvijek je aktualna igraća konzole ali nju će naslijediti i to za ovogodišnje blagdane PS5 no o njemu u nastavku teksta.

PlayStation 5

Nakon toliko godina slobodni smo reći kako je Sony s PlayStation igraćom konzolom postao kult jednog razdoblja. Mnoge generacije djece i tinejdžera provele su makar malo vremena pred PlayStation konzolama. Nebitno dali se radilo o jedinici, dvojci, trojci ili četvorci, plejstejšn ima ono nešto, on ima dušu. Iako o samoj igraćoj konzoli za sada praktični ne znamo ništa. Sony nam je predstavio kontroler. Eto odgovora zašto je kontroler toliko bitan, jer se oko njega vrti čitava konzola.

PS5

DualSense bit će ime kontrolera naredne PS5 igraće konzole. Znamo kako će glavna boja biti bijela te PS po prvi puta „napušta” crnu i sivu boju te se okreće bijeloj kao znak novog početka, nove ere igraćih konzola te same industrije i konzumacije video igara. Naravno i dalje će postojati crni PS5 (makar ako je vjerovati dostupnim fotografijama kontrolera) A po prvi puta mogli bi vidjeti i PS5 u nekim šarenim bojama.

Sony PlayStation 5

Slobodni smo reći kako će glavnina biti na povezivanju na Internet, čak i više no je to bio slučaj odnosno još uvijek jest kod PS4 igraće konzole.

Google Mape upozoravaju korisnike kada trebaju koristiti maske za lice zvog COVID-19

PlayStation Plus bit će podignut na novu stepenicu te će samo korisničko sučelje PS5 igraće konzole biti revolucija a ne čista kako neki tvrde, obična evolucija.

PS5VSPS4

Sony je nadolazeći PS5 Dual Sense kontroler predstavio u travnju/aprilu točnije 07.04.2020, godine a večeras po prvi puta predstavlja i nadolazeće PS5 igrice.

Stoga nemojte zaboraviti večeras event koji će biti moguće pogledati uživo od 22:00h na službenom PlayStation YouTube kanalu, jer sigurni smo kako PS5 donosi posve novo što do sada niti jedno računalo ne može pokazati kada su u pitanju svima nam i više nego drage igrice.

Event pratite od 22:00h na donjem linku