Home Ostalo Rusija počinje blokirati VPN provajdere

Rusija počinje blokirati VPN provajdere

Ruska netrpeljivost prema VPN-ovima koji olakšavaju borbu protiv cenzure je dobro poznata, a sada bi ta zemlja uskoro mogla da blokira neke velike VPN servise nakon što su odbili da se povežu sa nacionalnom crnom listom koja bi sprečila njihove korisnike da pristupe web stranicama sa crne liste čak i kada koriste VPN uslugu. Očekuje se da će se zabrana ovih VPN-a izvršiti u roku od mesec dana.

Nadzorni direktor za telekomunikacije u Rusiji Alexander Zharov potvrdio je Interfax-u da će devet glavnih VPN usluga, među kojima su i NordVPN i ExpressVPN, biti blokirane nakon što su odbile da se pridruže nacionalnoj crnoj listi. Rusija je tražila od deset VPN provajdera da koriste crnu listu i samo jedan, Kaspersky, pristao je na to. Sedište kompanije Kaspersky je u Rusiji tako da verovatno nije imao mogućnost da odbije.

Ostali provajderi ne samo da su odbili zahtev, već su rekli da će se odupreti ovom potezu. Provajderi koji su odbili povezivanje sa crnom listom uključuju VyprVPN, TorGuard, IPVanish, OpenVPN, Hola VPN i nekoliko drugih. Njima je dat rok od 30 dana da odgovore, ali većina je zahtev već odbila.

Neki su na svojim web stranicama objavili da neće ispuniti zahtev. NordVPN kaže da bi cenzura kršila ugovore o uslugama sa korisnicima, na primer. Roscomnadzor, rusko nadzorno telo za telekomunikacije, kaže da se ovi servisi mogu blokirati u roku od mesec dana. Lokalni ISP-ovi će onda morati da spreče svoje korisnike da im pristupaju.

Mogli smo da predvidimo ovu situaciju. Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je potpisao zakon kojim će se pooštriti kontrola lokalnih korisnika interneta i izolovati zemlja, a to je u samom vrhu postojećih mera koje ograničavaju pristup VPN-ovima i webu. Ipak, nije dobra vest za Ruse koji žele da vide ceo internet. Moraće da se okrenu manjim VPN provajderima koji ne podležu zabranama, i nema garancije da će te opcije trajati.

(pcpress)