Home Ostalo SAD pokreću istragu protiv Google

SAD pokreću istragu protiv Google

Google već ima iskustva s istragama u kršenje pravila tržišnog takmičenja, ali u EU. Istraga na američkom tlu nešto je novo i za njih.

Velike IT kompanije u SAD-u našle su se na udaru istražioca. Nakon što je Facebook već duže pod povećalom – što zbog kršenja ranijih dogovora s FTC-om, što zbog kršenja privatnosti korisnika, sada je u centar paženj zakonodavaca došao i Google. Tako su državni tužioci skoro svih saveznih država SAD najavili pokretanje istrage protiv Googlea zbog sumnje u kršenje pravila tržišnog takmičenja.

To je prva takva velika istraga u koju je uključena skoro kompletna teritorija SAD, a koja je usmjerena upravo protiv Googlea.

Istraga koju predvodi državni tužitelj iz Teksasa, Ken Paxton, trebala bi utvrditi uništava li Googleova dominacija u internet oglašavanju konkurenciju. Zanimljivo, samo se Kalifornija (u kojoj Google ima sjedište) i Alabama nisu pridružile istrazi.

Paxton je novinarima rekao kako se istraga pokreće kako bi se “utvrdile činjenice”, a potom je dodao: “Trenutno se radi o oglašavanju, ali činjenice će odvesti kuda nas odvedu”.

U prevodu, državni su tužioci spremni pokrenuti i druge istrage o Googleovim poslovnim praksama koje bi mogle ozbiljno promijeniti način na koji Google posluje.

Velike IT kompanije poput Google i Facebooka u posljednje su vrijeme na nišanu zakonodavaca koji nisu više spremni tolerisati njihovo slobodno širenje na tržištu i gotovo monopolističku poziciju. Google je zbog kršenja pravila u internet oglašavanju već kažnjen u Evropi. U martu mu je EU odredila kaznu od 1,49 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja u internet oglašavanju.

I dok evropsku kaznu vjerojatno nisu ni osjetili, američka bi ih mogla puno više koštati.

(zimo)