Home Ostalo SAD razmišlja o kupovini Nokia/Ericsson kompanija kako bi napravili velikog 5G konkurenta...

SAD razmišlja o kupovini Nokia/Ericsson kompanija kako bi napravili velikog 5G konkurenta Huaweiju

Američko-kineski trgovački rat prerastao je i u tehnološki rat. U centru se našao Huawei, a u svrhu kreiranja vlastite mobilne mreže 5-te generacije Sjedinjene Američke Države razmatraju poteze koje uključuju najveće američke, ali i evropske tehnološke i telekomunikacione kompanije.

Wall Street Journal objavio je da administracija Donalda Trumpa pregovora sa Microsoftom, Dellom i američkim operaterom AT&T o kreiranju 5G pakta. Spomenute kompanije zainteresovane su za saradnju, a cilj je stvoriti nezavisnu, američku 5G mrežu koja bi bila implementirana prvo na tržištu SAD-a, a kasnije i kod saveznika. Mreža bi trebala biti zasnovana u oblaku i velika količina 5G opreme bila bi zamijenjena softverom. Uzimajući u obzir Microsoftovu stručnost za oblak, Dellovo iskustvo u proizvodnji servera i AT&T-ovu ulogu kao operatera, zajednički projekt ove trojke ima smisla. Nokia i Ericsson takođe bi mogli biti uključeni u ovaj poduhvat, uzimajući u obzir snažno prisustvo na američkom tržištu.

Doduše, prema riječima glavnog državnog pravobranioca SAD-a Williama Barra, pametnije bi bilo preuzeti kontrolni paket dionica u jednom od evropskih proizvođača mrežne opreme. Ranije izjave sugerisale su otvaranje kreditinih linija za navedene kompanije kako bi se bolje mogle boriti s Huaweijom opremom koju većina operatera opisuje kao “isplativiju”, ali direktna investicija u neku od kompanije možda je elegantnije rješenje.

Teško je zamisliti kakav uticaj na tržište i političke odnosne bi mogla imati realizacija ovih planova. Nokia i Ericsson (dobro) posluju i na tržištima koja nisu sklona SAD-u, primarno Kini i Rusiji, a i glavni europski saveznici SAD-a, UK, Francuska i Njemačka, odbili su ideje o potpunoj zabrani korištenja Huaweijeve 5G opreme.

(mobhr)