Home Ostalo Samsung će u svoje nove televozore ugrađivati Apple tehnologiju

Samsung će u svoje nove televozore ugrađivati Apple tehnologiju

Kada se Apple i Samsung spomenu u istoj rečenici, za mnoge prva će pomisao biti tužbe vezane uz kršenje patenata ili konkurencija ovih kompanija na tržištu pametnih telefona. Ali osim što su veliki konkurenti koji se međusobno optužuju za kršenje patenata (što pokušavaju dokazati sudskim putem), Apple i Samsung su i partneri koji su dobro svjesni da saradnjom obe kompanije mogu profitirati.

Npr. Apple je u svojim telefonima, godinama koristio Samsungovu tehnologiju, a su ove kompanije juče najavile novu suradnju koja je prilično neočekivana. Budući modeli Samsungovih pametnih televizora imat će podršku za iTunes Movies & TV Shows i AirPlay 2, odnosno na njima će se moći pristupati sadržaju kupljenom putem iTunesa te će vlasnici iPhonea i iPada moći gledati sadržaj sa svojih uređaja na Samsungovim televizorima.

Stariji potpredsjednik odjela softvera i usluga u Appleu Eddy Cue u objavi za javnost izrazio je zadovoljstvo ovim partnerstvom koje će vlasnicima iPhonea, iPada i Macova omogućiti uživanje u sadržaju i “na najvećim ekranima u kući”.

Ovo je najbolji prikaz promjena na tržištu i promjena samog Applea koji sarađuje s jednim od najvećih rivala (ako ne i najvećim rivalom) kako bi što većem broju ljudi omogućio pristup svojim uslugama, komentarisali su na CNBC-u. Takođe, ovo bi mogao biti još jedan korak prema TV servisu kojeg priprema Cookova kompanija – službenih informacija nema, ali gotovo je sigurno da bi Apple već tokom ove godine mogao najaviti servis sličan Netflixu, zbog čega je kompaniji izuzetno bitno da njihov sadržaj bude dostupan na što većem broju uređaja.

Osim na Samsungovim televizorima, iz Applea su najavili kako će podršku za AirPlay 2 dobiti i televizori drugih velikih i poznatih proizvođača, ali još nisu objavili imena tih kompanija.

Iako sadržaj s iTunesa nije dostupan na našim prostorima, ove će informacije sigurno razveseliti i brojne vlasnike Appleovih uređaja na Balkanu jer će filmove, muziku i slike u kojima sada mogu uživati samo na Appleovim uređajima uskoro moći gledati i na televizorima drugih proizvođača bez potrebe za kupovinom dodatnog hardvera, odnosno Applea TV-a.

(zimo)