Home Ostalo Samsung Exynos su treći najpopularniji čipovi koji pokreću mobilne telefone

Samsung Exynos su treći najpopularniji čipovi koji pokreću mobilne telefone

Prema novom istraživanju kompanije Counterpoint Research Samsung je upravo došao na treće mjesto među proizvođačima čipova za mobilne uređaje pretekavši kompaniju Apple.

Exynos procesori su tako tokom 2019. godine ostvarili tržišni udio od 14,1% što je za 2,2% veći udio u odnosu na onaj ostvaren 2018. godine. Rast je postignut zahvaljujući sjevernoameričkom i indijskom tržištu, a rast će se nastaviti jer je i kineski Vivo počeo ugrađivati Exynos čipove u svoje X30 telefone.

Apple je 2019. godine sa svojim čipovima ostvario udio od 13,1%, što je pad od 0,5% u odnosu na 2018. godinu.

Među proizvođačima i dalje dominira Qualcomm s tržišnim udjelom od 33,4%, dok drugoplasirani MediaTek bilježi tržišni udio od 24,6%Huawei se nalazi na petom mjestu te jedini osim Samsunga bilježi rast tržišnog udjela, sa svojim Kirin čipovima.

Podsjetimo vas na kraju da je Samsung odustao od daljeg razvoja sopstvenih jezgara za Exynos čipove te namjerava koristiti referentni ARM dizajn, dok je nedavno u partnerstvo sa AMD-om implementacije Radeon grafičkih procesora u neke od narednih Exynos čipseta.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

(bug)