Home Android Telefoni Samsung Galaxy S20 ograničava 8k video snimka na 5 minuta

Samsung Galaxy S20 ograničava 8k video snimka na 5 minuta

Samsung Galaxy S20 serija telefona je među svega nekoliko modela na tržištu, koji mogu da snimaju 8K@24fps video od samog starta. Ovo je svakako impresivna odlika, koju nemaju čak ni neki od najspososobnijih DSLR aparata. Međutim, ukoliko planirate da često snimate 8K sadržaj na Galaxy S20 telefonima, moraćete da se suočite sa brzim nedostatkom skladišnog prostora.

Prema navodima Samsunga, jedan minut 8K videa, snimljenog Galaxy S20 telefonima, zauzima 600MB prostora. Poređenja radi, minut 4K videa snimljenog Galaxy S10+ modelom je veličine oko 350MB. S obzirom na to da 8K video ima oko četiri puta više piksela nego 4K video, impresivno je da 8K video klipovi na S20 telefonima ne zauzimaju srazmerno isti prostor. Na ovo najverovatnije utiče to što samsung koristi HEVC kodek koji značajno pomaže kod uštede prostora.

Osnovna varijanta Galaxy S20 telefona ima 128GB skladišnog prostora, tako da je korisnicima omogućeno da s vremena na vreme snime poneki 8K video bez bojazni da će ostati bez prostora za skladištenje.

Potrebno je istaći da postoji limit od pet minuta po videu, kada se snima 8K sadržaj na S20 telefonima. Ovaj limit je tu bez obzira na to da li se koristi Snapdragon ili Exynos varijanta telefona, a implementiran je zbog toga što snimanje 8K videa čak i tokom kratkog perioda uređaj stavlja pod veliko opterećenje na polju procesora i zagrevanja.

(benchmark)