Home Ostalo Samsung ponovo uhvaćen da fotografiju napravljenu DSLR aparatom prikazuje kao fotografiju napravljenu...

Samsung ponovo uhvaćen da fotografiju napravljenu DSLR aparatom prikazuje kao fotografiju napravljenu Samsung telefonom

Moderni premium telefoni definitivno su u stanju napraviti fotografije koje se u pojedinim slučajevima mogu mjeriti sa fotografijama napravljenim DSLR fotoaparatima, da li je to razlog ili je nešto drugo u pitanju, ali marketinški odjeli proizvođača telefona poput Samsunga, Huaweija, HMD Global, itd. su poslednjih nekoliko godina uhvaćeni kako fotografije napravljene DSLR aparatima poturaju kao fotografije napravljene mobilnim telefonima.

Poslednji takav slučaj se pojavio juče, kada je fotograf Dunja Đuđić primjetila da je Samsung Malezija iskoristio njenu fotografiju napravljenu neimenovanim DSLR fotoaparatom kako bi prikazao fotografske mogućnosti Galaxy A8 Star telefona iz srednjeg cjenovnog ranga. Đuđić pretpostavlja da je fotografija licencirana putem sajta EyeEm, ali tvrdi da definitivno nije napravljena sa Galaxy A8 Star telefonom jer je fotografija njeno autorsko djelo.

Samsung nigdje eksplicitno ne navodi kako je fotografija napravljena Galaxy A8 Star telefonom, ali to implicira kao ilustraciju mogućnosti telefona. Da stvar bude gora, subjekt sa fotografije je izrezan, postavljen na drugu pozadinu, te je izvršena dorada fotografije kako bi se ukopile boje.

Navedena praksa je česta u marketingu, uhvaćeni su i drugi proizvođači da rade isto, ali ako Galaxy A8 Star ne pravi kvalitetne fotografije da se mogu iskoristiti u marketinške svrhe, zar ovakva praksa nije dovođenje kupca u zabludu?

(theverge)