Home Ostalo Samsung predstavio Exynos 9825 procesor

Samsung predstavio Exynos 9825 procesor

Kasnije tokom današnjeg dana biće predstavljen Galaxy Note 10 telefon. Kako je kompanija objavila, njega će pokretati Exynos 9825 procesor. To je prvi čip za mobilne telefone koji koristi 7 nm EUV (Extreme Ultra-Violet) proces proizvodnje koji je Samsung predstavio u oktobru prošle godine. Čip je skoro identičan Exynos 9820 modelu, koji koristi 8 nm proces proizvodnje, ali će biti brži i efikasniji od njega. Koliko, još uvek ne znamo – moraćemo da sačekamo Galaxy Note 10.

Exynos 9825 ima ista Cheetah M4 jezgra i Mali-G76 GPU, kao i pomenuti 9820. Međutim, s obzirom da je za izradu upotrebljena novija tehnologija, kao i da će GPU raditi na većoj brzini, očekuje se da će biti znatno brži od svog prethodnika, naročito u segmentu mobilnog gejminga.

Druge karakteristike čipa su da će imati ugrađen 4G LTE modem koji obezbeđuje brzine do 2 Gbps, kao i Samsung-ov „neural processing unit“ namenjen za AI poboljšanje fotografija i proširenu realnost. Podrška za 5G nije ugrađena u procesor, pa će Samsung najverovatnije za tu svrhu koristiti Exynos Modem 5100 za 5G varijantu Note 10 telefona.

Prethodni Exynos 9820 uglavnom je upotrebljavan u korejskoj varijanti Galaxy S10 telefona, i on je bio manje efikasan od Qualcomm Snapdragon 855 čipa koji je implementiran u S10 telefone namenjene evropskom i američkom tržištu. U ovom trenutku još uvek ne znamo da li se Samsung odlučio da na svim modelima pređe na Exynos 9825 procesor, ili će za zapadna tržišta i dalje u opticaju biti Snapdragon čipovi.

(pcpress)