Home Ostalo Samsung predstavio ISOCELL Slim GH1 senzor za selfi kamere

Samsung predstavio ISOCELL Slim GH1 senzor za selfi kamere

Samsung Electronics preko objave za medije predstavio je svoj novi senzor kamere ISOCELL Slim GH1. Samsung je ovim senzorom uspio smanjiti veličinu pojedinog piksela na 0,7µm, što je prvi takav u industriji. Senzor se sastoji od 43,7 miliona piksela, a veličina mu je otprilike 1/3.745″.

Ako vam zvuči čudno što Samsung kod senzora kamere hvali kompaktnost, kada uopšteno vrijedi što veći senzor to bolje fotografije, treba napomenuti da je riječ o senzoru optimalnom za “full-display” uređaje, dakle za prednju kameru. Cilj je proizvođača smartfona maksimalno smanjiti ivice oko ekrana, a manji senzor prednje kamere koji zadražava kvalitetu dosadašnjih (ili je čak podiže) svakako će tu pomoći.

Samsung koristeći 43.7MP i piksel binning tehniku spajanja 4 piksela u 1 u stanju je proizvesti 10.9MP fotografije, koje bi trebale biti ekvivalentne kao da su uhvaćene senzorom koji ima veličinu piksela od 1,4µm. Novi senzor podržava snimanje 4K video snimka do 60 frejmova u sekundi.

ISOCELL Slim GH1 podržava phase-detection autofokus, pa se nadamo da je fiksnom fokusu na prednjim kamerama odzvonilo, te elektronsku stabilizaciju slike. U masovnu proizvodnju kreće do kraja godine.

(mobhr)