Home Ostalo Samsung prestaje proizvoditi LCD ekrane krajem ove godine

Samsung prestaje proizvoditi LCD ekrane krajem ove godine

Samsung je nedavno objavio kako namjerava zatvoriti jednu od dvije tvornice LCD panela u Južnoj Koreji, a sada je odlučio u potpunosti prekinuti s proizvodnjom te tehnologije.

Naime, Samsung do kraja godine namjerava u potpunosti ugaciti proizvodnju LCD panela kako bi se posvetio naprednijoj OLED tehnologiji.

U zadnjih nekoliko godina smo vidjeli kako su OLED ekrani evoluirali i nametnuli nove standarde, a prihvatili su i oni proizvođači koji su do maksimuma željeli iskoristiti LCD tehnologiju. Naravno, zbog ubrzanog razvoja i cijena izrade OLED ekrana je u međuvremenu pala, tako je okončanje LCD ere sasvim logičan slijed događaja.

Najverovatniji razlog prestanka proizvodnje jeste neuravnotežena i sve slabija potražnja za LCD panelima. Samsung je u oktobru ukinuo dve svoje LCD proizvodne linije, zbog smanjene potražnje i neprodatih zaliha. Kompanija je u saopštenju istakla:
Nastavićemo da bez problema partnere snabdevamo naručenim LCD panelima do karaja ove godine“.

Samsung planira da u budućnosti investira u jednu od svojih fabrika za LCD proizvodnju i pretvori je u postrojenje za proizvodnju svojih quantum dot ekrana.

Znate li da nas možete pratiti i putem Viber grupa, Facebook stranica, Instagram profila, YouTube kanala ili Discord servera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(mobhr/benchmark)