Home Ostalo Samsung zbog Kine ima 29% manju dobit krajem 2018. godine nego godinu...

Samsung zbog Kine ima 29% manju dobit krajem 2018. godine nego godinu dana radine

Nije prošlo dugo otkako je Apple, prije objave službenih rezultata, upozorio investitore, analitičare i javnost, na usporavanje svoje prodaje i nešto manje prihode od ranije očekivanih – a sada je to učinio i Samsung. Južnokorejska kompanija predstavila je izvještaj je kako je u posljednjem tromjesečju 2018. imala dobit na nivou od oko 29% manjem od prošlogodišnje u istom periodu.

Isto tako, najavljeno je da bi se sličan trend smanjene dobiti mogao nastaviti i u prvom kvartalu ove godine. Oporavak tržišta, pa tako i prodaje Samsungovih čipova, najavljuje se tek za drugu polovinu 2019.

Razlozi za manju dobit Samsunga su višestruki. Iz kompanije ističu kako je glavni generator lošijih rezultata slabija potražnja za njihovim memorijskim čipovima, prije svega u Kini, inače najvećem tržištu za prodaju telefona, čiji rast u posljednje vrijeme usporava.

Zbog toga će Samsung, jednom kada stignu službeni finansijski rezultati, u četvrtom kvartalu 2018. imati prodaju na nivou od 51 do 52 milijarde dolara uz dobit od oko 9,5 milijardi. 2017. godine prihodi su iznosili 58,6 milijardi uz dobit od preko 13 milijardi dolara.

(bug)