Home Ostalo Šibenčanin je prvi kiborg u Hrvatskoj

Šibenčanin je prvi kiborg u Hrvatskoj

Jedan od najpoznatijih hrvatskih hakera, Šibenčanin Denis Periša (36), poznatiji kao Darkman, nedavno je postao poznat i kao prvi “biohaker” u Hrvatskoj.

On je u privatnoj klinici u Zadru, ispod kože na vrhu palca, ugradio XNT čip pomoću koga može da plaća račune bez kartica, otvara vrata bez ključeva, otključava mobilni telefon bez unošenja šifre…

Darkman kaže da je u pitanju čip veličine zrna riže koji će mu dosta olakšati svakodnevni život:

“Uopšte ne osjećam da je u meni, ništa me ne boli, a ugradili su mi ga za pet minuta, uz lokalnu anesteziju. Jedino sam, nekoliko dana poslije te kratke operacije, pio tablete da ne bi došlo do infekcijske upale“, rekao je Periša.

On, međutim, ni sam nije siguran da li je to što je uradio uopšte legalno. Uz dokumente i kartice, na čip planira da skladišti što mu bude bilo potrebno.

A da sve to radi kako je on zamislio, demonstrirao je tako što je telefonom prešao preko palca i sve što se nalazi na čipu prikazalo se na ekranu telefona.

“Za ljude poput mene ‘biohackeri’ je precizniji naziv od kiborga. Ima ljudi koji ugrađivanjem raznih čipova idu u tešku krajnost. Ne mogu da stanu, kao oni koji se stalno iznova tetoviraju. Ima i onih koji su ugradili čipove u oči, da mogu da vide u mraku. Najsmješniji mi je jedan tip kome pločica u grudima svaki put vibrira kada se okrene prema sjeveru. Čip može i da plovi krvotokom, pa na primjer, od iza uveta završi negdje u leđima. Međutim, ovaj moj je siguran i nemam namjeru još da ih stavljam sebi pod kožu. Eventualno još jedno ‘zrno riže’ kao ovo, ali sa drugačijom frekvencijom za neke moje potrebe“, kaže Denis Periša za portal Šibenik.in.