Home Ostalo Windows PC Skype dodao opciju koja zamućuje pozadinu prilikom video razgovora

Skype dodao opciju koja zamućuje pozadinu prilikom video razgovora

U Microsoftu su svjesni kako mnogi muku muče s namještanjem pozadine dok obavljaju video pozive. Bili ti pozivi privatne ili poslovne prirode, osim osobe koja sjedi pred kamerom bitno je da pozadina bude primjerena prilici, tj. da se na ekranu ne vidi nered u kući, kakve povjerljive informacije iz kancelarije ili djeca koja nepozvana ulijeću u kadar. Sve neugodne situacije koje mogu proizaći iz neželjenog okruženja Skype sada može spriječiti jednim korisnim dodatkom – zamućivanjem pozadine.

Ova opcija do sada je postojala u poslovnoj aplikaciji Microsoft Teams. Prelaskom u Skype ona postaje dostupna svim korisnicima koji žele obavljati video pozive bez brige oko toga šta će, osim njih samih, kamera uhvatiti.

Zamućivanje pozadine uključuje se vrlo jednostavnim “prekidačem” na ekranu, i moguće ga je uključiti ili isključiti za vrijeme video razgovora (meni je dostupan kada pokazivač miša postavite iznad ikone kamere).

Microsoft za prepoznavanje subjekta koji mora ostati u fokusu i pozadine koju treba zamutiti koristi algoritme vještačke inteligencije. Oni prepoznaju ljudske oblike: glavu, kosu, ruke i tijelo pa bi trebali u većini slučajeva ispravno (i, kažu, suptilno) zamutiti sve osim toga. Iz kompanije ipak poručuju da će njihova tehnologija učiniti sve da zamuti pozadinu poziva, ali da to ne garantuju sa 100%-tnom sigurnošću, pa se ipak nemojte oslanjati na to da će vam ovaj dodatak uvijek sačuvati privatnost ili dostojanstvo.

Opcija je dostupna u najnovijoj verziji Skypea za desktop računare.

(bug)