Home Ostalo Sony Mobile predstaje da postoji, utapa se u Sony Electronics Products and...

Sony Mobile predstaje da postoji, utapa se u Sony Electronics Products and Solutions odjel

Sony Mobile gubi svoju nezavisnost – i to je verovatno dobra stvar. Mobilna divizija će biti spojena sa Sony TV, audio i kamera proizvodima u odeljenje pod nazivom Electronics Products and Solutions.

Japanska kompanija je ovaj potez opisala kao način da se poboljša sinergija između različitih segmenata u Sony elektronici. Xperia linija već dosta toga pozajmljuje od televizora i kamera divizija (posebno vidljivo u najnovijem premijum Xperia 1 modelu).

Sony će nastaviti da izveštava o finansijskim performansama svojih Xperia telefona. Ipak, neke su zabrinuti da je ovo pokušaj da se sakriju gubici mobilne divizije, spajanjem iste sa uspešnijim Sony odeljenjima.

Sony Mobile se dosta muči poslednjih godina, a tokom čitave 2017. godine odeljenje je prodalo samo 13,5 miliona uređaja, a predvidelo je prodaju od svega 7 miliona tokom prošle godine. Sve ovo dolazi sa ogromnim finansijskim gubicima, od preko 913 miliona dolara u poslednja četiri tromesečja. Poređenja radi, TV i audio odeljenje je donelo 714 miliona dolara operativnog profita, dok je kamera odeljenje imalo 804 miliona dolara operativnog profita u istom periodu.

Pre otprilike godinu dana, Kaz Hirai – bivši izvršni direktor (CEO) kompanije Sony – rekao je da je održavanje divizije sa telefonima strateški potez, tako da know-how može da bude od koristi Sony proizvodima u celini. Novi CEO kompanije Kenichiro Yoshida ponovio je taj stav. Inače, Kaz Hirai je najavio odlazak u penziju nakon 35 godina provedenih u kompaniji Sony.

(benchmark)