Home Ostalo Kineski proizvođač čipova SMIC je vjerovatno naredna kompanija koja će završiti pod...

Kineski proizvođač čipova SMIC je vjerovatno naredna kompanija koja će završiti pod američkim sankcijama

Svega nekoliko kompanija na svijetu bavi se proizvodnjom poluprovodničkih prozivoda, odnosno čipseta (SoC) i samo dvije za sada proizvode procesore u 5nm izradi, a to su tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung. One se još nazivaju eng. foundary, a kompanije poput Qualcomma, Applea, MediaTeka ili Huaweija dizajniraju čipset, dok ga foundry kompanije proizvedu.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Najpoznatiji kineski foundary je Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), koji za Qualcomm proizvodi Snapdragon čipsete u 14nm procesu izrade, koju je ova kineska tvrtka čini se usavršila, a prihodi od Qualcomma predstavljaju 13% ukupnih prihoda SMIC-a. Osim Qualcomma i Huawei je jedan od klijenata SMIC-a za starije Kirin procesore. Upravo zbog složenosti 5nm procesa, najnoviji Kirin 1020 ili 1000 ili 9000, odnosno kako god ga Huawei nazove, je proizveo TSMC, kojeg je i sam Apple zadužio za proizvodnju A14 procesora, dok je Qualcomm za Snapdragon 875 angažovao Samsung.

Samsung sprema sopstveni ISOCELL Vizion 3D ToF senzor

Posljednje glasine sugerišu kako je Qualcomm pripremio plan za premještanje proizvodnje, odnosno narudžbi od kineskog SMIC-a kompanijama na Tajvanu, tačnije UMC-u, VIS-u i TSMC-u. Razlog premještanje navodno je to što je SMIC slijedeća kineska kompanija koju bi predsjednik Donald Trump mogao staviti na listu entiteta, čim bi svim kompanijama koji u proizvodima imaju 20% američke tehnologije bilo zabranjeno poslovati sa SMIC-om bez dozvole SAD-a.

Huawei sprema desktop računare i monitore

Kina je posljednih godina uložila mnogo resursa u razvoj domaće industrije poluprovodnika, a trenutno domaća industrija zadovoljava 30% potreba, a cilj je da se taj postotak do 2025. podigne na 70%. Sam SMIC bilježi rast prihoda i profita posljednih godina i uz finansijsku podršku države usavršava sve softiciranije proizvodne procese i vjerovatno je pitanje vremena kada će i SMIC postati konkurentan TSMC-u i Samsungu.

Prema ranim testovima novi Exynos čipset bi mogao biti brži od budućeg Snapdragon 875 čipseta

Tako da je čak logično kako bi onemogućio kinesku samostalnost u poluprovodničkim proizvodima da SMIC bude sljedeći na listi entiteta američke administracije. Zgodno je da će Qualcomm, američka kompanija, poduzeti potrebne poteze za premještanje proizvodnje prije nego što SMIC bude zvanično uvršten, vjerovatno jer su potezi administracije poznati Qualcommu, ali to je na nivou špekulacija.

(mobhr)