Home Recenzije Sony Xperia L3 – test i recenzija

Sony Xperia L3 – test i recenzija

Xperia L3 recenzija

Sjećate se sigurno vremena kada je Sony dominirao tržištem mobilnih telefona. Čak i ako spadate među mlađe generacije, sjećate se vjerovatno vremena kada je Sony redovno izbacivao kvalitetne mobilne telefone u svim cjenovnim klasama. Međutim, u posljednje vrijeme je situacija nešto drugačija. Tržištem mobilnih telefona dominiraju druge kompanije, dok su kompanije poput Sony-ja i HTC-a negdje u pozadini. To, svakako, ne znači da one nemaju ništa za ponuditi. Kada nam je Sony Mobile HR ponudio da testiramo novu Xperiu L3, objeručke smo prihvatili, sa jednim ciljem: da saznamo šta stari gigant ima za ponuditi korisnicima na tržištu preplavljenom jeftinim kineskim uređajima.

Osnovne informacije

Sony je Xperia L3 uređaj predstavio u februaru tekuće 2019. godine. U pitanju je uređaj dimenzija 154 x 72 x 8.9mm te težine od 156g izrađen od plastike. Ekran je IPS LCD tehnologije, te ima dijagonalu od 5.7 inča u 18:9 omjeru ivica. Rezolucija ekrana je 720×1440 piksela, što rezultira sa oko 282 piksela po inču. Tu je i Gorilla Glass 5 zaštita za ekran koja je uvijek dobrodošla.

Ispod haube Xperia L3 uređaja nalazi se MediaTek MT6762 Helio P22 čipset izrađenim u 12nm procesu. To podrazumijeva osmojezgreni procesor brzine 2 GHz te PowerVR G8320 grafički procesor, te 3 GB radne memorije. Tu je i 32 GB interne memorije (proširive microSD memorijskom karticom). Na poleđini nalaze se dvije kamere – jedna rezolucije 13 MP, te druga rezolucije 2 MP koja služi kao senzor dubine polja. Prednja kamera ima rezoluciju 8 MP.

Ovaj uređaj pokreće Android 8.1 Oreo, ne previše izmijenjen u odnosu na onaj koji viđamo na Pixel uređajima. Sve to napaja baterija kapaciteta 3300 mAh.

Sadržaj pakovanja

Pakovanje u kojem dolazi Sony Xperia L3 je sasvim jednostavno, i nudi samo ono osnovno. S vana je bijele boje, i kao i svako drugo pakovanje pruža osnovne informacije o uređaju koji se nalazi unutra. Osim samog uređaja, unutar pakovanja nalaze se punjač i USB tip C kabal za punjenje i prenos podataka na računar. Tu je naravno i standardno kratko uputstvo za korištenje, i to je to. Slušalice ne dolaze u pakovanju, što nije preveliko iznenađenje s obzirom da se radi o budžetnom uređaju. Nedostatak slušalica svakako ne predstavlja problem jer ovaj telefon posjeduje 3.5 milimetarski utor za slušalice.

Dizajn i kvalitet izrade

Kao što je za očekivati za uređaje u cjenovnom rangu Xperia L3 uređaja, kućište je napravljeno od plastike. Zadnja strana uređaja je također od plastike, što znači da se ne morate brinuti o još jednom staklu kada vam uređaj ispadne na zemlju.

Kada smo već kod stakla, na prednjoj strani uređaja je displej dijagonale 5.7 inča koji zauzima oko 75% prednje strane. To je nešto manji odnos ekrana i ivica nego na nekim drugim uređajima, te se ispod i iznad ekrana (a pogotovo ispod) nalazi dosta prostora koji se mogao bolje iskoristiti. Ekran je rezolucije 720×1440 piksela sa 18:9 odnosom ivica i oko 282 piksela po inču, a zaštićen je Gorilla Glass 5 zaštitnim staklom. Iznad ekrana nalaze se zvučnik, kamera, LED notifikacijska kamera.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se dvostruka kamera – tačnije, jedna kamera i jedan senzor dubine, a ispod njih smještena je LED bljeskalica. Na sredini i u podnožju nalaze se Sony i Xperia logo.

Vrh uređaja sastoji se od 3.5mm utora za slušalice, te sekundarnog mikrofon. Donja strana uređaja sadrži zvučnik, mikrofon te USB tip-C utor za punjenje sa nepoznatom tehnologijom brzog punjenja. Na lijevoj strani nalaze se samo utor za SIM kartice te  microSD memorijsku karticu, dok se na desnoj strani nalaze dugme za paljenje/gašenje, senzor za otisak prsta, te dugmad za pojačavanje/smanjivanje glasnoće zvuka.

Pozicija senzora za otisak prsta, iako karakteristična za Sony uređaje, je malo čudna. Nakon nekog vremena smo se naviknuli, međutim u početku je bilo malo teže naviknuti se da su tipke za pojačavanje zvuka ispod senzora za otisak prsta, što je otprilike ispod sredine uređaja.

Hardver i performanse

Xperia L3 ispod haube dolazi sa MediaTek MT6762 Helio P22 čipsetom izrađenim u 12nm procesu. To podrazumijeva osmojezgreni procesor brzine 2 GHz te PowerVR G8320 grafički procesor, te 3 GB radne memorije. To je sasvim dovoljno da ovaj uređaj sve osnovne zadatke, te lagani gejming obavlja bez ikakvih problema. Problemi nastaju kada se pokuša pokrenuti neka zahtjevnija igra kao naprimjer Asphalt 9. Međutim ovaj uređaj svakako nije namijenjen korisnicima koji žele igrati neke zahtjevnije igre.

Što se tiče sintetičkih (benchmark) testova, rezultate istih možete pogledati na fotografijama ispod. U pitanju su AnTuTu Benchmark i 3D Mark testovi, dok GeekBench 4 nismo mogli pokrenuti.

Softver

Jedna od stvari za koje smatramo da Sony nije smio štediti jeste softver. Naime, ovaj uređaj dolazi sa Androidom 8.1 Oreo, iako je predstavljen u februaru tekuće (2019.) godine. Štaviše, u trenutku testiranja uređaja, čak ni novi security patch nije bio dostupan, te je uređaj “zapeo” na februarskom patchu, što smatramo velikim minusom što se tiče softvera.

Oni koji su koristili ranije verzije Sony-jevog korisničkog interfejsa, primijetit će da Sony nije odustao od svoje prakse kreiranja korisničkog interfejsa u vidu malih izmjena orginalnog (tzv. “vanilla”) Androida. To smatramo pozitivnom osobinom, jer se kompanija tako mogla fokusirati na razvoj opcija koje su svojstvene za njihove uređaje, bez mnogo vizuelnih izmjena korisničkog interfejsa kao cjeline. Tako se, osim onog standardnog paketa Google aplikacija koje inače viđamo na svim Android uređajima, na Xperia L3 uređaju mogu pronaći i neke druge Google aplikacije poput aplikacije za kontakte, razmjenu poruka, kalendara i sata.

Međutim, iako je Sony imao priliku da se fokusira na neke druge opcije korisničkog interfejsa, imamo osjećaj da ipak nisu. Jedna od opcija koja nam je nedostajala prilikom testiranja Xperia L3 uređaj jeste filter plavog svjetla. Na ovu opciju smo navikli na svim uređajima koje trenutno imamo u redakciji (a neki od njih su izravna konkurencija Xperia L3 uređaju).

Sve u svemu, softver je solidan. Međutim nedostaju mu neke opcije koje bismo očekivali čak i na uređajima ovog cjenovnog ranga.

Kamera

Xperia L3 dolazi sa zadnjom kamerom rezolucije 13 MP sa otvorom blende f/2.2 te veličinom piksela od 1.12µm, te senzorom dubine rezolucije 2 MP. Ovaj duo danju pravi pristojne fotografije, noću i u uslovima slabijeg osvjetljenja nešto lošije, međutim ništa što nismo očekivali. Primjere fotografija možete pogledati ispod.

Što se tiče videozapisa, iz nekog razloga kamera nije mogla adekvatno fokusirati – niti u uslovima lošeg, niti u uslovima dobrog osvjetljenja. Aplikacija kamere ne dolazi sa mnogo podešavanja, tako da nismo mogli baš mnogo uraditi povodom toga. Primjere videozapisa možete pogledati ispod.

Baterija

Nakon svega što je rečeno iznad, vjerovatno očekujete da baterija od 3300 mAh na Xperia L3 uređaju ima dobro trajanje. Međutim, ne možemo baš reći da je dobro, jer nas je trajanje baterije na Xperia L3 uređaju impresioniralo. Naime, uređaj bi često uspio izdržati i do 11 sati upaljenog ekrana (SoT) spojen na Wi-Fi mrežu, te nešto manje od 7 sati upaljenog ekrana (SoT) pri korištenju mobilne mreže. Ne morate nam vjerovati, uvjerite se na fotografijama ispod (lijevo Wi-Fi, desno mobilni podaci).

Najbolja strana ovog uređaja je definitivno baterija, što ovaj uređaj čini odličnim za korisnike kojima je izuzetno bitno da nikada ne budu nedostupni – čak i kada zaborave ponijeti punjač u torbi.

Zaključak

Na samom početku rekli smo kako je svrha ove recenzije da uvidimo šta stari gigant ima za ponuditi korisnicima na tržištu preplavljenom jeftinim kineskim uređajima. Dok proizvođači poput HTC-a odustaju od budžetnog segmenta uređaja usljed neprofitabilnosti, drugi poput Sony-ja još uvijek ne posustaju. Međutim, to može proizvesti kontraefekat.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, međutim zbog situacije u kojoj se nalazi Sony treba odrediti prioritete. Ukoliko žele makar i pokušati vratiti poziciju na kojoj su ranije bili, moraju se odlučiti samo za jednu klasu uređaja – ili premium uređaje, ili uređaje poput Xperia L3. Da, u pitanju je solidan telefon, koji je kao stvoren za kategoriju korisnika kojima ne trebaju neke vrhunske performanse, niti što bolja kamera. Kategoriju korisnika koji žele da baterija na njihovim uređajima traje što duže. Iz te tačke gledišta, Sony Xperia L3 savršeno obavlja svoj posao.

Međutim, nije jedina. Mnoštvo modela drugih, često i neimenovanih i manje poznatih kineskih proizvođača također odlično obavlja taj posao – za manje novca. Za 200€ za koliko se Xperia L3 prodaje, postoje alternative u vidu Xiaomi uređaja (naprimjer, Redmi Note 7). Takvi uređaji dolaze čak i sa boljim performansama, boljim dizajnom, novijim softverom, iako možda ne impresivnim trajanjem baterije. Nije problem u uređaju – problem je u cijeni za koju se prodaje.

Još jednom se zahvaljujemo Sony Mobile HR na ustupljenom uređaju.