Home Apple iOS Šta je LiDAR senzor koji se nalazi na leđima iPhone 12 serije...

Šta je LiDAR senzor koji se nalazi na leđima iPhone 12 serije telefona

Novi iPhone 12, između ostalog, stiže i sa LiDAR senzorom, koji će, kako se tvrdi, poboljšati rad kamere tako što će omogućiti brži fokus – posebno u uslovima sa malo svetla. Pored toga bi mogao da omogući i kreiranje novih sofisticiranih aplikacija proširene realnosti.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

A znate li da i možete pratiti Balkan Android putem Vibera?

Na poslednjoj prezentaciji se nije mnogo govorilo o tome kako LiDAR funkcioniše, verovatno zbog toga što iPhone 12 nije prvi Apple uređaj sa ovim senzorom – stigao je još u martu sa novim iPadom. LiDAR funkcioniše tako što u spoljašnji prostor šalje laserske zrake i meri koliko im je vremena potrebno da se odbiju i vrate natrag. Budući da svetlost putuje stabilnom brzinom, dobijeni podaci mogu da posluže za precizno procenjivanje udaljenosti nekog objekta.

Microsoft bez pitanja instalira PWA verzije Word, Excel, PowerPoint i Outlook aplikacija na Windows 10 računare

Škoda pokrenula mobilnu aplikaciju koja na osnovu zvuka prepoznaje da li je automobil neispravan

Prvi trodimenzionalni LiDAR došao je iz kompanije Velodyne pre više od deset godina. Tada je koštao čitavih 75 hiljada dolara i bio je značajno veći od prosečnog pametnog telefona. Apple je morao da učini da tehnologija postane znatno jeftinija, a kako bi mogao da je pakuje u iPhone. U tome mu je pomogao VCSEL (Vertical-cavity surface-emitting laser), koji se već koristi u kompjuterskim miševima, laserskim štampačima, Face ID tehnologiji i pametnim naočarima. Ova tehnologija je zamenila moćniji Edge Emitting Laser (EEL), a najpre zbog toga što je i sama sazrela, te postala spremna za implementaciju u iPhone.

Sve što je Apple prećutao na iPhone 12 predstavljanju

Samsung ismijava Apple jer uz iPhone više u kutiji ne dolazi punjač

Apple LiDAR je ipak daleko od naprednih senzora koje proizvode kompanije koje su specijalizovane samo za LiDAR tehnologiju. Tako Velodyne, na primer, proizvodi senzor čiji je domet 200 metara, dok Apple LiDAR može da se pohvali razdaljinom od samo pet metara.

Prezasićenost tržišta će dovesti do novog pada cijena SSD-ova i ostalih uređaja zasnovanih na Flash memoriji

Predstavljen OnePlus 8T telefon

(pcpress)