Home Ostalo Staklene zaštite za ekran telefona

Staklene zaštite za ekran telefona

Mnogi od vas se uzdaju u Gorilla ili Dragontrail zaštitna stakla koja se nalaze na vašim telefonima. Drugi, poučeni iskustvom ili savjetima kako se i ta stakla prilično lako ogrebu, barem onim sitnim jedva primjetnim parnicama, odlučuju da na svoj telefon stave plastične zaštitne folije.

Postoje dvije vrste folija, providne (clear) i mutne (mat). Providne se zaista provide i ako je folija dobro postavljena, praktično se i ne primjeti da je na telefonu, dok su mane što prsti malo teže klize po foliji i ostaju otisci. Mutne folije, kako im samo ime kaže, primjećuju se na telefonu, ali ne skupljaju otiske i prsti preko nje odlično klize.

Folija kada se dobro postavi, bez mjehurića ili nečistoća na staklu u toku postavljanja, je dobra zaštita, ali procedura postavljanja nije lagana i treba iskustvo. No postoji li nešto bolje od tih PVC folija za zaštitu ekrana? Postoje staklene zaštite koje ne samo što štite ekran vašeg telefona od ogrebotina, nego ga jednim dijelom štite i od razbijanja, lako se ostavljaju, a prsti bez problema klize preko njih.

Staklena zastita na S4 02

Procedura postavljanja je dosta slična, ali mnogo lakša nego postavljanje PVC folija:

  • Ekran telefona se prvo dobro očisti vlažnom maramicom koje bi trebale doći uz zaštitu, ako ne dolaze, iskoristite maramice i alkohol.
  • Zatim se dobro prebriše suhom maramicom koje bi trebale doći uz zaštitu, ako ne dolaze, iskoristite neku krpicu koja ne ostavlja dlačice po ekranu. Ekran treba da je potpuno čist, bez trunke prašine.
  • Sa zaštite se zatim skine plastična folija koja štiti ljepljivi dio koji ide na telefon i zaštita se centrira na vaš telefon. Kada je spustite dovoljno je samo malo pritisnuti i zaštitno staklo će se zalijepiti.

Nema potrebe za istrerivanjem mjehirića i mučenjem sa centriranjem kao kod plastičnih folija. Mana je što ne smijete zapeti za rubove folije jer ako se malo krene odljepljivati, nećete je moći zalijepiti ponovo. Pogledajte kako izgleda jedan telefon na koji smo postavili staklenu zaštitu.