Home Ostalo Gadgeti Test i recenzija M2 Plus, pametne narukvice od 10€

Test i recenzija M2 Plus, pametne narukvice od 10€

Zdraviji život je u posljednje vrijeme sve više u fokusu: Google je sa Android Pie operativnim sistemom predstavio opciju Digital Wellbeing kojom pokazuje kako im je stalo da prikažu korisnicima koliko su (ili nisu) ovisni o svojim mobilnim uređajima, a Apple u svoje Apple Watch pametne satove počinje ugrađivati opciju EKG-a. Međutim, mi smo se zapitali koja je najmanja suma novca za koju se može kupiti fitness nosivi uređaj – odnosno, pametna narukvica? Tako smo došli do M2 Plus (ili Y2 Plus) pametne narukvice koja nas je koštala samo 10€. Vrijedi li tog novca, ili je za kvalitetnu pametnu narukvicu potrebno platiti više novca?

Pakovanje i tehničke karakteristike

Pakovanje u kojem dolazi ova pametna narukvica je izuzetno jednostavno, a u njemu ćete pronaći pametnu narukvicu, kabal za punjenje, i obično uputstvo za korištenje. Za 10€, iskreno smo iznenađeni da je narukvica uopšte došla ovako upakovana, tako da je to pozitivno iznenađenje.

Što se tiče tehničkih specifikacija, narukvica ima displej od 0.87 inča, navodno OLED displej, koji nije osjetljiv na dodir. Narukvica, naravno, posjeduje senzor za mjerenje otkucaja srca, ima funkciju izračunavanja (dakle, ne mjerenja) pritiska, pedometar, te praćenje spavanja. Tu je i Bluetooth 4.0 preko kojeg se narukvica spaja sa uređajem korisnika radi sinkronizacije podataka ali i prikaza notifikacija sa korisnikovog uređaja na narukvici, kao i senzor ubrzanja. Narukvica ima bateriju kapaciteta 60 mAh koja obećava do 20 dana autonomije u standby modu, a proizvođač (čije ime, usput rečeno, nije navedeno na pakovanju) također tvrdi da posjeduje IP54 certifikat što bi značilo da je donekle otporna na prašinu, te na prskanje vodom.

Dizajn i korisnički interfejs

Ono što ćete prvo primijetiti kod ove narukvice jeste da ona na prvi pogled mnogo podsjeća na Mi Band 3. Međutim, ona je manja od Mi Band 3, te je veličinom sličnija Mi Band 2 narukvici.

Ispod malog ekrana nalazi se taster kojim kontrolišete narukvicu, a na poleđini se nalazi ranije navedeni senzor za mjerenje otkucaja srca. Na donjem dijelu narukvice nalaze se konektori za punjenje.

Što se tiče korisničkog interfejsa, on se sastoji od 6 glavnih ekrana, ekrana sa informacijama o uređaju, te kontrolama za paljenje/gašenje, restartovanje narukvice, te pronalazak mobilnog uređaja sa kojim je narukvica povezana. Što se tiče glavnih ekrana, tu je početni ekran na kojem se prikazuju sat, datum, indikator baterije te statusa Bluetooth konekcije; nakon njega dolaze ekrani koji prikazuju broj koraka, pređenu udaljenost te broj potrošenih kalorija za trenutni dan; te nakon njih slijedi ekran za mjerenje otkucaja srca i saturacije kisika u krvi, te ekran za izračunavanje pritiska (o čemu ćemo više pisati u nastavku).

Dizajn aplikacije

Ono što nas je također pozitivno iznenadilo jeste dizajn aplikacije koja služi za kontrolu ove pametne narukvice. Aplikacija se zove FunDo Pro, dostupna na Google Play prodavnici i Apple App Store, što je jako dobro, te pretpostavljamo da je u pitanju aplikacija koja se koristi za još neke slične narukvice – inače se proizvođaču ne bi isplatilo da održava aplikaciju na Apple prodavnici aplikacija.

Odmah pri ulasku u aplikaciju ista će vam pružiti sve potrebne informacije – od broja koraka, do količine sna i statistike o količini sna, broju otkucaja srca, pritisku i zasićenosti krvi kisikom. Sve informacije su dostupne sa detaljnim izvješćem koje prikazuje kada su podaci prikupljeni, te ih upoređuje sa jučerašnjim danom i prikazuje da li su bolji ili lošiji.

Što se tiče postavki, i u njima ćete pronaći sve što je potrebno. Rekli smo ranije da narukvica prikazuje notifikacije korisnika, a u postavkama unutar aplikacije može se odrediti koje će se to notifikacije prikazivati (odnosno, odabrati aplikacije za koje korisnik želi da mu se prikazuju informacije), te odabrati na koji način se iste prikazuju (sa ili bez vibracije, te sa ili bez ikonice na ekranu). Korisnik također može odrediti kada ne želi da ga se uznemirava (Do Not Disturb mod), postaviti alarm, te postaviti alarme za predugo sjedenje te redovan unos vode.

Baterija

Kao što smo ranije naveli, baterija ima kapacitet od 60 mAh, puni se maksimalno sa 5V/65mA, a obećava do 20 dana autonomije u standby modu. Vjerujemo kako narukvicu nećete baš koristiti u standby modu, tako da ta informacija i nije baš pretjerano korisna – čak i kad bi bila tačna.

Naravno, kao što se moglo naslutiti, to nisu baš pretjerano realni podaci. M2 Plus pametna narukvica može izdržati dva dana aktivnog korištenja (dakle, povremeno mjerenje pulsa, i čest prikaz notifikacija sa mobilnog telefona), a što se tiče vremena u standby modu – otprilike se svodi na sedmicu dana.

Što se tiče brzine punjenja, narukvicu možete napuniti za otprilike 1-1.5h punjenja na standardnom 5V/1A punjaču, što je po našem mišljenju pristojno.

Tačnost informacija

Ono što je nas najviše zanimalo jeste – koliko tačne informacije pruža ova narukvica?

Što se tiče broja koraka, pređene udaljenosti i broja unesenih kalorija, ti podaci su se manje-više poklapali sa podacima koje bi dobili sa naših mobilnih uređaja i njihovih senzora, tako da možemo reći da su ti podaci poprilično tačni.

Kada su u pitanju otkucaji srca i zasićenost krvi kisikom, tačnost je varirala od načina na koji postavimo narukvicu na ruku – dakle, nekad bi dobili potpuno pogrešno očitanje, dok bi nekada bilo savršeno tačno. Cilj je držati ruku u zraku, tako da narukvica (odnosno senzor na njenom donjem dijelu) leži ravno na vašoj ruci. Pojas oko narukvice, naravno, ne smije biti tijesno stegnut.

Što se tiče pritiska, ranije smo naveli da narukvica izračunava a ne mjeri pristisak, te da praćenjem vaših navika i ranije prikupljenih podataka poput broja otkucaja srca dolazi do ovih podataka. To, automatski znači da se ne može pohvaliti baš velikom preciznošću kada su u pitanju podaci o pritisku.

Međutim, ono što aplikacija ubjedljivo najgore radi jeste praćenje količine sna. Naime, ovi podaci su jako rijetko uspjeli zapravo zabilježiti tačnu količinu sna (ako bi uopšte zabilježili), te se ta brojka kretala pretežno od 3 do 5 sati sna – što je potpuno netačno.

Zaključak

Dakle, da rezimiramo.

M2 Plus pametna narukvica je kompaktna, jednostavna za korištenje, možemo čak reći i korisna za određene korisnike. Pod određene mislimo na one koji ili nemaju pedometar na svom mobilnom uređaju, ili žele da znaju svoje otkucaje srca kada požele (pod uslovom da narukvicu namjeste ispravno i ona očita ispravne podatke). Trajanje baterije je solidno, a narukvica jeste otporna na prskanje vodom – iako je nismo pokušavali staviti pod direktran mlaz vode i vidjeti kako bi to završilo.

Sa druge strane, praćenje količine sna ne funkcioniše kako bi trebalo, opcija izračunavanja pritiska se zasniva na algoritmu a ne na egzaktnom mjerenju, i domet Bluetooth-a nije baš najbolji. Vidljivost ekrana na suncu nije baš najbolja – štaviše, pod direktnom sunčevom svjetlosti jedva ćete vidjeti šta tačno ekran prikazuje.

Međutim, šta se moglo očekivati od narukvice koja košta samo 10€? Za svoju cijenu je uredu, međutim za nešto više novca možete kupiti mnogo bolju fitness narukvicu.