Home Ostalo Kamere Tri kamere na poleđini uskoro postaju svakodnevnica

Tri kamere na poleđini uskoro postaju svakodnevnica

Pioniri postavke sa tri zadnje kamere su bili niko drugi nego kineske kompanije – tačnije Huawei sa P20 Pro uređajem te Oppo sa R17 Pro, međutim nakon toga svi su prihvatili ovaj novi trend. Osim što odgovara korisnicima jer dobiju kameru više, ovaj novi trend odgovara i proizvođačima ovih dijelova, jer ih očekuje sve veći profit.

Naime, ako je vjerovati insajderskim informacijama, LG Innotek i Samsung Electro-Mechanics divizije za senzore kamere će ove godine dobiti mnoštvo narudžbi za kamere uređaja velikih proizvođača.

Za početak, na tržištu ćemo vidjeti LG V40 (i to već u posljednjem kvartalu tekuće godine), a navodno i Samsung planira obogatiti svoju Galaxy A seriju uređaja telefonima sa tri zadnje kamere. Za Galaxy S10 (ili barem S10 Plus) se također očekuje da dođe sa tri zadnje kamere, i to glavnom širokougaonom kamerom rezolucije 12 MP, kamerom jako širokog ugla rezolucije 16 MP, te telefoto senzorom rezolucije 13 MP sa trostrukim optičkim zumiranjem.

Apple, sa druge strane, planira staviti fokus na proširenu realnost, te će treća kamera na iPhone uređajima služiti ne samo za pravljenje dobrih fotografija, već i omogućiti korisnicima određeno AR iskustvo.

Kako god, proizvođači kamera imaju jako dobar potencijal za proširenje poslovanja, kao i šansu za sve veće prihode u narednih par godina.

(phonearena)