Home Ostalo Tri savjeta za poboljšanje životnog vijeka baterije

Tri savjeta za poboljšanje životnog vijeka baterije

Ukoliko baterija na vašem pametnom telefonu ne traje kao prije, to bi moglo biti zbog toga što je ne tretirate kako bi trebali. Ono što se vjerovatno sada pitate jeste kako bi to trebalo tretirati baterije u pametnim telefonima, kako bi one izdržale što više i “živjele” što zdraviji život. U videu ispod objašnjene su hemijske reakcije koje se događaju u vašoj bateriji, kao i nekoliko savjeta kako treba tretirati baterije.

Sve u svemu, sve se svodi na ova tri savjeta:

  • Izbjegavajte visoke temperature. Toplota ubrzava hemijske reakcije koje se događaju u bateriji, što znači da ćete je morati češće puniti. Osim toga, velike temperature mogu dovesti do ključanja tekućina u bateriji, što rezultira permanentnim oštećenjem, ili čak eksplozijom iste.
  • Ne trošite bateriju do kraja. Zaboravite što ste prije čuli – litijum-jonske baterije ne “zaboravljaju” svoj svoj kapacitet, ne trebaju formiranje jer dolaze već formirane i ne trebaju se prazniti do kraja. Čak možete ubrzati propadanje vaše baterije ukoliko je stalno praznite do raja. Ako je vaša baterija skoro prazna, jednostavno ugasite mobilni telefon i spriječite štetu.
  • Uvijek držite bateriju na 50%. Ukoliko iz bilo kojeg nećete biti pri vašem pametnom telefonu neko vrijeme, napunite bateriju do pola kapaciteta, ugasite telefon i držite ga na hladnom mjestu. To će spriječiti degradaciju kapaciteta baterije, te permanentna oštećenja iste.

Bilo kako bilo, baterije na pametnim telefonima uvijek će gubiti dio svog kapaciteta – pretpostavlja se 4-20% svake godine, no uz pravilnu upotrebu oštećenja baterije i gubitak kapaciteta se može smanjiti na minimum, čineći tako bateriju zdravijom i dugovječnijom.

(lifehacker)