Home Ostalo Trumpove sankcije Kini su naštetile američkom Qualcommu

Trumpove sankcije Kini su naštetile američkom Qualcommu

Prodaja procesora, odnosno čipseta (SoC) za telefone u Kini je prošle godine pala za 20,8%, što je imalo i direktan utican na poslovanje američkog Qualcomma, kojem je isporuka pala za astronomskih 48% na godišnjem nivou.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Naravno, turbulentna 2020. godina je uzrokovala pad proizvodnje i isporuka telefona, ali vidljivo je da su se kineski proizvođači u velikoj mjeri okrenuli tajvanskom MediaTeku, barem u segmentu srednjeg i nižih cjenovnih razreda, dakle uređaja kojih se najviše proda. Ne treba previše matematike za zaključiti da je ogromnu ulogu u padu Qualcommovih isporuka imala situacija s Huaweijem, odnosno sankcije koje mu je nametnula Trumpova administracija. Naime, ova je kompanija za svoje modele iz nižih cjenovnih razreda kupovala procesore direktno od Qualcomma, a iste je prošle godine zbog sankcija morala potražiti kod drugih proizvođača.

Pretraživač DuckDuckGo postaje sve popularnija Google alternativa

Sve je ovo na na kraju završilo time da je MediaTek po isporukama čipseta pretekao Qualcomm, koji je zabilježio rekordan pad prodaje i biće vrlo zanimljivo pročitati njegov finansijski izvještaj za prošlu godinu. Dakle, ovo je samo jedan od očiglednih primjera kako su Trumpove sankcije direktno naštetile upravo američkim kompanijama, a treba li prognozirati što slijedi, nakon što su uvedene i Xiaomiju, trećem najvećem proizvođaču telefona na svijetu.

LG se izgleda povlači iz proizvodnje mobilnih telefona

Xiaomi je skoro u potpunosti orijentisan na Qualcommove procesore, čak i u najvišem cjenovnom razredu, a to znači ako sankcije ostanu na snazi, Qualcomm će pretrpiti jošđ veću štetu. Naravno, ovu „rupu“ uvijek mogu popuniti drugi proizvođači telefona, ali samo u teoriji, s obzirom da nijedan nema toliki tržišni udio da bi narudžbe od Qualcomma ostale na istom nivou. Sada kada je Joe Biden preuzeo upravljanje SAD-om od Donalda Trumpa, ostaje da vidimo da li će sankcije biti ukinute ili će ostatina snazi.

(mobhr)