Home Ostalo TSMC navodno dobio dozvolu da proizvodi starije čipove za Huawei

TSMC navodno dobio dozvolu da proizvodi starije čipove za Huawei

Prema informacija objavljenim na kineskom Sina.com portalu, američki Associated Press u petak je od povjerljivih izvora dobio dojavu da je američko ministarstvo trgovinu TSMC-u dalo licencu za poslovanje s Huaweijem, ali samo za određene proizvode.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Poprilično je čudno da je kineski medij upoznat s informacijama koje je dobio neki američki medij prije nego što je taj medij sam objavi vijest jer za sada AP to nije objavio. Moguće je da je razlog vremenska razlika ili AP čeka ponedjeljak ili potvrde američke strane, tako da u svakom slučaju vijest uzeti s rezervom.

Samsung Exynos 1080 čipset je nasljednik Exynos 980 čipseta

Kako god, američka administracija navodno je TSMC-u odobrila isporuku čipseta starije generacije Huaweiju, što uključuje poluprovodničke proizvode izrađene u 28nm procesu i više. Isporuka tih proizvoda neće učiniti Huawei uređaje konkurentnima na mobilnom ili tržištu mrežne infrastrukture, jer konkurencija u smartfonima ima pristup čipsetima izrađenim u 5nm, 7nm, 12nm i 16nm procesima, a na mrežnom području Nokijin 5G Reefshark čipset izrađen je u 10nm procesu.

Sony je i dalje broj 1 kada je u pitanju tržište kamera za mobilne telefone

Ono što će omogućiti jeste održavanje postojeće opreme, ali dugoročno će Huawei na domaćem terenu moratii pronaći rješenje za problem dobave procesora. Osim, ako SAD-a TSMC-u i ostalim kompanijama ne da licencu za isporuku naprednijih proizovoda.

Huawei će navodno 22. Oktobra predstaviti Mate 40 seriju telefona

(mobhr)