Home Ostalo Gadgeti U BiH od 26. avgusta morate registrovati dron ako je teži od...

U BiH od 26. avgusta morate registrovati dron ako je teži od 248 grama

Impresivno kako je DJI napravio Mavic Mini da bude 249 grama jer u većini zemalja svijeta ne treba dozvola i registracija za dron lakši od 250 grama, ali ne i u BiH. Pažljivo pročitajte, nećete vjerovati kakva se sve ograničenja uvode. Regulacija ove oblasti je definitivno potrebna, ali ne i ovakva ograničenja.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

U Službenom glasniku BiH objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba dronova u BiH i na ovaj način je regulisana upotreba letjelica koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina, a koje su se koristile praktično bez ikakvih pravila.

ZTE bi naredni mjesec trebao predstaviti telefon sa kamerom ispod ekrana

Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima, kako je njegov puni naziv i koji je sačinila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizovani, regulisano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i moraće položiti ispit za upravljanje dronom. U pravilniku piše da se se odnosi na dronove do 25 kilograma težine i ne primjenjuje se na letjelice koje koriste državni organi (vojska, policija, služba traganja i spasavanja, carina, bezbjednosno-obavještajne službe i slično), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju.

Google ažurirao Mape sa novim detaljima

Takođe, odredbe pravilnika se ne primjenjuju na dronove čija je maksimalna masa pri polijetanju manja ili jednaka od 248 grama (0,248 kg), kao i na letenje dronova unutar zatvorenih objekata.

Ovo su Apple savjeti kako da iPhone preživi ljetne temperature

Vlasnik drona (fizičko ili pravno lice), koji ima prebivalište ili je registrovan na teritoriji BiH, moraće lično podnijeti zahtjev na propisanom obrascu za upis u evidenciju drona, a svaki dron koji se upiše u evidenciju, BHDCA dodjeljuje evidencijsku oznaku. Upis će se morati produžiti na svake tri godine.

Poznato koji Samsung uređaji će dobiti 3 Android nadogradnje

Zanimljivo je da će operator drona morati posjedovati Potvrdu o poznavanju vazduhoplovnih propisa za operatora drona, a potvrda će se sticati polaganjem ispita i provjerom poznavanja pravila letenja i propisa iz oblasti vazduhoplovstva i propisa o dronovima. Vlasnici će morati imati polisu osugiranja za dron.

Istekla licenca kompanije Huawei za ažuriranje telefona proizvedenih prije Maja 2019. godine

Nekomercijalno letenje pravilnikom je dozvoljeno samo danju i unutar vidnog polja operatora drona, a nije dozvoljeno iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih vazduhoplova na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Huawei smatra da može napraviti treći mobilni ekosistem kao alternativu Google Android i Apple iOS proizvodima

Nije dozvoljen ni let iznad skupa ljudi na udaljenosti manjoj od 50 metara, kao ni iznad industrijskih zona, ambasada, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Očekuje se pad RAM i SSD cijena do kraja godine

Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima objavljen je u Službenom glasniku BiH juče (18. avgusta) i stupa na snagu osam dana nakon donošenja, a primjenjivaće se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

Južna Koreja započela razvoj 6G mreža

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo kratko su nam potvrdili da objava u Službenom glasniku BiH (broj 51/20) znači da pravilnik stupa na snagu kako je propisano, a da sa za sve nejasnoće vlasnici dronova mogu javiti direkciji. Pravilnik pročitajte OVDJE.

(mondo)