Home Ostalo Huawei smatra da može napraviti treći mobilni ekosistem kao alternativu Google Android...

Huawei smatra da može napraviti treći mobilni ekosistem kao alternativu Google Android i Apple iOS proizvodima

Do prošle godine, Huawei se takmičio sa Samsungom za Google Android korisnike širom sveta. Ali sankcije koje su nametnule SAD odvojile su kineskog giganta od Google-a. Sada, gledajući globalno tržište, Huawei želi da izgradi treći put, alternativu i za iOS i za Android. Ali idući ovom stazom, kompanija je mnogo bliža Apple-ovom modelu nego Google-ovom. Huawei planira da prestigne Google tako što će Android korisnike prebaciti na sopstveni operativni sistem i na tak način postane kao Apple.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Mi smo jedna od samo dve kompanije koje poseduju hardverska i softverska rešenja za sopstveni ekosistem. Jedino Huawei i Apple mogu da ostvare ovo – i to je naša dugoročna strategija“, istakao je Anson Zhang – šef Huawei poslovanja u Velikoj Britaniji.

Istekla licenca kompanije Huawei za ažuriranje telefona proizvedenih prije Maja 2019. godine

On ističe da Huawei ima prednost u tome što kompanijin ekosistem nije potekao ni iz čega. Huawei u svom ekosistemu ima preko 600 miliona krajnjih korisnika na globalnom nivou. Kompanija ima i velika ulaganja u istraživanje i razvoj – više od deset procenata  prihoda je ostišlo u ovaj segment tokom poslednjih 10 godina.

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

Zhong potencira da je ovo plan za narednih pet do deset godina i da nije u pitanju kratkoročno rešenje. Takođe, ističe se da se ovde ne radi o želji da se pobedi Google ili da se kopira Apple, niti će kompanijin ekosistem služiti za kontrolisanje svega. Ali kako bi se obezbedilo korisničko iskustvo preko Huawei uređaja, potreban je zaseban ekosistem, a ne kontrola lanca snabdevanja. Huawei ne želi zatvoren ekosistem i svaki dobavljač i proizvođač će moći da pristupi HMS-u (Huawei Mobile Services).

Američki Qualcomm zatražio dozvolu od vlasti da Snapdragon čipseti pokreću Huawei telefone

Takođe, Huawei ističe da ne mora da znači da će kompanija na kraju koristiti HMS, ali u trenutnom stanju tržišta potreban je fokus na HMS. Originalna ideja je bila da se nastavi saradnja sa Google-om, ali se u sve umešala politika. U budućnosti, možda HMS može da radi uz GMS (Google Mobile Services), prema rečima Huaweijevog funkcionera.

Samsung telefoni će od sada dobijati Android nadogradnje tri umjesto dvije godine

Postoje samo dva velika igrača sa ekosistemima – Apple i Google. Neće biti problem ukoliko se pojavi i treći. U industriji, postojanje tri glavna igrača predstavlja razumno stanje na tržištu“, ističe Zhang.

Ovo su Apple savjeti kako da vaš telefon preživi ljetne temperature

(benchmark)