Home Ostalo Uhapšena potpredsjednica kompanije Huawei

Uhapšena potpredsjednica kompanije Huawei

Iz Kanade stiže vijest kako je u toj zemlji još 1. decembra uhapšena globalna potpredsjednica i direktorica finansija kompanije Huawei, Meng Wanzhou. Kanadske vlasti za sada ne otkrivaju detalje hapšenja, ali je poznato da je Meng Wanzhou uhapšena na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država. Kao mogući razlog zbog kojeg je SAD žele vidjeti pred sudom spominje se Huaweijevo kršenje ekonomskih sankcija koje su nametnute Iranu. Saslušanje vezano za moguće izručenje SAD-u trebalo bi biti održano sutra.

Kineska ambasada u Kanadi već se žalilla na ovo hapšenje i zatražilo puštanje Huaweijeve šefice, dok su iz kompanije poručili kako nisu svjesni bilo kakvih razloga zbog kojih bi Wanzhou trebala biti uhićena.

Osim što je potpredsjednica i direktorica financija, 46-godišnja Meng Wanzhou (poznata i kao i Sabrina, jer u Kini, oni koji sarađuju sa zapadnim kompanijama koriste zapadna imena kako bi ih zapadnjaci lakše oslovljavali) ujedno je i kći osnivača Huaweija, Rena Zhengfeija, i njegova vjerovatna nasljednica na čelu kompanije. Iz tog razloga ovo hapšenje moglo bi imati značajne ekonomske i političke posljedice. SAD i Kina su u “trgovinskom ratu”, takmiče se ko će kome uvesti veće carine na uvoz robe, a Huawei je u SAD-u već nekoliko puta bio optuživan da putem svoje telekomunikacione opreme špijunira i prisluškuje komunikacije.

Nedavno je ovaj kineski proizvođač došao i na crnu listu kompanija čiji se proizvodi ne smiju naći u kancelarijama državnih agencija i institucija SAD-a, pa najnoviji događaj treba posmatrati i u tom svjetlu.

(bug)