Home Android Telefoni Većina svjetskih tržišta će dobiti Samsung Galaxy S11 telefone sa Snapdragon 865...

Većina svjetskih tržišta će dobiti Samsung Galaxy S11 telefone sa Snapdragon 865 čipsetom

Izveštaj iz Južne Koreje sugeriše da će dolazeća Galaxy S11 serija telefona koristiti Snapdragon 865 umesto Exynos 990 modela u svim regijama, sem jedne.

Tradicionalno, samo SAD, Kina i Japan dobijaju modele sa Snapdragon čipovima, a razlog ovoga je bolja podrška za 4G mreže koje podržava Qualcommov modem. Međutim, prema navodima, sledeće godine će se sve regije sem Evrope prebaciti na Snapdragon.

Prema izveštaju južnokorejskog The Elec-a, Samsungovo rukovodstvo se na ovakav potez odlučilo zbog toga što su razlike u performansama između dva čipseta prevelike. Ovo naravno još uvek nije zvanično potvrđeno od strane Samsunga i još uvek je u domenu nagađanja.

Samsung gasi odjel koji je dizajnirao jezgra za Exynos čipove

Snapdragon 865 koristi najnovija Cortex-A77 jezgra, ima 15 TOPS AI performanse i ISP može da podrži 200MP kamere. Exynos 990, s duge strane, koristi starija Cortex-A76 jezgra, 10 TOPS performanse NPU-a za AI, dok podrška za kamere ide do 108MP.

Samsung je nedavno objavio da će koristiti MediaTek 5G čipove u nekim od svojih telefona iz nižeg segmenta, što je još jedan udarac za kompanijinu Exynos diviziju.

(benchmark)