Home Apple iOS Virus pod imenom Srebreni Vrabac zarazio 30,000 MacOS računara

Virus pod imenom Srebreni Vrabac zarazio 30,000 MacOS računara

Prema podacima koje je izneo Malwarebytes, malware za Mac računare pod nazivom „Silver Sparrow“ (srebrni vrabac), zarazio je do 17. februara 29.139 macOS uređaja u 153 države. Najveći broj zaraženih računara nalazi se u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj i Nemačkoj.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Za sada nije poznato kako se ovaj „vrabac“ širi, mada se veruje da je u pitanju skriveni kod unutar malicioznih reklama, piratskih aplikacija ili lažnih Flash updater-a – što su klasične metode distribucije većine Mac malicioznih programa.

Iz WhatsAppa se oglasili po pitanju korisnika koji ne prihvate nova pravila dijeljenja informacija o korištenju sa Facebookom

Takođe, još uvek se ne zna prava svrha ovog malware-a, kao ni šta je njegov pravi cilj. Ono što se zna je da kada Silver Sparrow inficira sistem, malware čeka nove komande od administratora. Tokom njegove analize nije bilo takvih komandi, pa istraživači nisu mogli da detaljnije istražuju njegovo delovanje. Međutim, postoji bojazan da je malware dovoljno inteligentan da detektuje ponašanje sistema na kome se obavlja analiza, pa da jednostavno na te sisteme ne šalje dalje komande.

Video koji prikazuje kako bi trebao izgledati iPhone 13 na osnovu dosadašnjih glasina

Iako broj zaraženih računara nije veliki, u Mac svetu je on veoma značajan i istraživači su Silver Sparrow okarakterisali kao veoma ozbiljnu pretnju. Da je u pitanju sofisticiran malware govori i činjenica da je sposoban da inficira i macOS sisteme koji rade na najnovijoj Apple-ovoj M1 arhitekturi. To je, inače, drugi malware za koji je potvrđeno da podržava i M1 arhitekturu – prvi je otkriven samo četiri dana ranije.

Google nastavio ažuriranje svojih iOS aplikacija

(pcpress)