Home Ostalo Vlada SAD planira kreditiranje Nokia i Ericsson proizvođeče 5G opreme kao vid...

Vlada SAD planira kreditiranje Nokia i Ericsson proizvođeče 5G opreme kao vid borbe protiv Huaweija

Izvori iz administracije Sjedinjenih Američkih Država otkrili su za Financial Times da administracija razmatra različite načine za borbu protiv dominacije kineskih kompanija, primarno Huaweija u segmentu 5G povezivosti. Neki od načina su kreiranje američke kompanije za mrežnu opremu, porezne stimulacije, ali i kreditiranje Ericssona i Nokije kao glavnih konkurenata Huaweiju kako bi ojačali njihovu poziciju na tržištu.

Poznato je da kineske državne banke imaju otvorene povoljne kreditne linije za kineske kompanije, a upravo je to jedan od razloga koji Huaweiju omogućava postizanje za operatere povoljnijih ugovora o isporuci 5G mrežne opreme, tvrde izvori FT-a. Otvaranje sličnih kreditnih linija evropskim proizvođačima mrežne opreme Nokiji i Ericssonu omogućilo bi tim kompanijama da po atraktivnijim cijenama ponude svoju opremu operaterima.

Isto tako administracija SAD-a navodno je zatražila od američkih kompanija Oracle i Cisco da razmotre sudjelovanje u kreiranju nove kompanije za mrežnu opremu s američkim distributivnim lancem, ali prema informacijama koje ima FT, obe kompanije su odbile takav prijedlog jer bi bio preskup i zahtijevao puno vremena. Takođe su u toku razgovori sa softverskom kompanijom Altiostar specijalizovanom za mrežni softver koja tvrdi da je moguće kreiranje američkog 5G distributivnog lanca uz jaku podršku države i proizvođače hardvera koji će otvoriti svoj hardver njihovom softveru.

Nedavno je u intervjuu za The Economist osnivač Huaweija Ren Zhengfei izjavio da kineska kompanija razmatra licenciranje svojeg 5G “znanja” zainteresovanoj kompaniji sa zapada kako bi smanjili pritisak i optužbe za špijunažu jer bi sav kod bio dostupan toj kompaniji. Navodno iniciranje osnivanja nove mrežne kompanije od strane SAD-a i ova izjava Huaweijeva osnivača pojavili su se u kratkom vremenskom periodu, tako da bi jedno od zanimljvijih rješenja ovog sukoba oko 5G-a bilo da nova američka mrežna kompanija licencira Huaweijevu tehnologiju i mrežnom opremom zasnovanom na kineskom “know-how” oprema američke operatere.

Naravno, samo vrijeme će pokazati hoće li se neki američki igrač pojaviti u 5G utrci, a kako su u igri i porezne olakšice, svašta je moguće.

(mobhr)