Home Ostalo Windows PC Windows 10 May 2019 Update je dostupan za preuzimanje

Windows 10 May 2019 Update je dostupan za preuzimanje

Microsoft je juče, bez mnogo pompe, pustio prvu od dvije ovogodišnje Windows 10 nadogradnje, onu koja nosi oznaku 1903 i naziv Windows 10 May 2019 Update.

Nekada davno, nadogradnje su stizale u martu i septembru, pa su zato nosile oznake poput 1803 ili 1809, gdje su prve dvije cifre oznaka godine, dok su druge dvije oznaka mjeseca, ali sa prošlogodišnjim kašnjenje proljetne nadogradnje koja je stigla u Aprilu i nastavkom takve politike ove godine, došli smo do toga da nam martovska nadogradnja stiže krajem maja.

Šta nam to Windows 10 1903 verzija donosi? Prije svega tu je nova svijetla tema, zatim podrška za kaoemotikone (kaomoji) odnosno emitikone napravljene od tekstualnih karaktera (detalji u fotografiji na dnu teksta). Takođe tu je i Windows sandbox opcija koja će vam omogućiti da nepoznate programe pokrenete u virtuelnoj mašini, kako ne bi zarazila vaš sistem u slučaju da sadrži zloćudni softver (virus). Na kraju tu je razdvajanje Cortana virtuelnog asistenta od opcija pretrage, što će pozdraviti svako ko ne koristi virtuelne asistente.

Kako preuzeti nadogradnju? Otvorite Podešavanja (Settings), zatim Ažuriranje i Sigurnost (Update & Security) te izaberete Windows Ažuriranje (Windows Update) i kliknete na dugme da provjerite posije li nova ažuriranja.

Ako ste poput pojedinih kolega iz redakcije, koji preferiraju čistu nadogradnju, napravite rezervnu kopiju sadržaja vašeg računara te preuzmite Media Creation Tools 1903 pomoću kojeg možete ručno pokrenuti nadogradnju sistema ili napraviti ISO fajl koji možete iskoristiti za pravljenje instalacionog DVD medija odnosno USB Flash Diska.

I na kraju da li požuriti i odmah preuzeti Windows 10 1903 verziju? S obzirom na probleme koje su mnogi iskusili nakon 1809 nadogradnje, savjetujemo da sačekate nekoliko dana i ako se pokaže da je 1903 bez grešaka, pokrenite nadogradnju. Mi smo nestrpljivi i već smo je pokrenuli na jednom od redakcijskih računara, te možete očekivati komentar čim se ista završi.