Home Telefoni Xperia 1 u Evropu stiže tek krajem maja

Xperia 1 u Evropu stiže tek krajem maja

Na nedavno održanom MWC sajmu Sony je između ostalog predstavio i telefon pod imenom Xperia 1. Riječ je o tvrtkinom ovogodišnjem flagshipu za kojeg se ranije smatralo da će na tržište stići kao Xperia XZ4, no Sony se u zadnji tren odlučio na promjenu naziva u Xperia 1.

I dok je na MWC sajmu Sony otkrio sve vezano uz specifikacije, o cijenama i terminima dolaska na tržišta nije bilo riječ. Srećom, tu su razni dobavljači i prodavnice koje se spremaju navedeni uređaj staviti u svoju ponudu, pa sada znamo i te podatke.

Nažalost, potencijalni kupci kojima je Xperia 1 zapela za oko moraće se strpiti još par mjeseci. Naime, britanska prodavnice Clove navodi kako će Xperia 1 u prodaju krenuti tek krajem maja, dakle negdje od 20.05.2019.. Clove na svojim stranicama za sada nudi samo jedan model, onaj najsnažniji, sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Što se cijene tiče, Clove za Xperiju 1 traži 849 funti, a u cijenu je uračunat i porez.

Xperia 1 zasniva se na Snapdragonu 855, ima tri kamere od 12 MP na zadnjoj strani i jednu od 8 MP s prednje. Zanimljivost ovog modela je svakako u njegovom Cinema Wide OLED ekranu dijagonale 6,5“, nestandardnog omjera stranica 21:9 i rezolucije 3.840 x 1.644 piksela.

(bug)