Home Android Aplikacije Zašto je zabrana WeChat aplikacije daleko važnije nego zabrana TikTok-a

Zašto je zabrana WeChat aplikacije daleko važnije nego zabrana TikTok-a

Trumpova administracija je 6. avgusta izdala nekoliko naređenja koja se tiču kineskih tehnoloških kompanija, te zabranjuju sve transakcije koje se kreću od Sjedinjenih Američkih Država ka firmama koje su označene kao nepodobne, a mere stupaju na snagu posle 20. septembra. Mnogi su se odmah fokusirali na TikTok, ali bi daleko veće posledice mogla da ima mera koja cilja aplikaciju WeChat, te kompaniju Tencent.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Tencent je jedan od najvećih tehnoloških kompanija na svetu, te je poslednjih nekoliko godina provela kupujući deonice gejming studija, muzičkih kuća, te različitih društvenih mreža. Sigurno je veća od kompanije ByteDance, koja stoji iza TikTok projekta, i poseduje značajne udele u kompanijama kao što su Snap, Blizzard, Spotify, što znači da je prodrla duboko u tkivo globalne tehnološke industrije.

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

Tako bi posledice najnovijih zabrana mogle da budu mnogo ozbiljnije nego što se mislilo u Beloj kući, pa bi i druge velike kompanije mogle da budu prinuđene da izaberu stranu, što bi na kraju oštetilo i korisnike.

Trump zabranio TikTok i WeChat u SAD

Najveća briga je za sada WeChat, pa ostaje da se vidi hoće li u Americi biti zabranjene baš sve transakcije koje se obavljaju preko aplikacije. Procenjuje se da aplikacija ima oko 1,5 miliona korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, što je značajno manje od milijardu, koliko broji u Kini, ali ipak dovoljno da utiče na poslovanje.

Više od pola milijarde ljudi u Kini plaća mobilnim telefonom

Iako je TikTok u poslednje vreme u fokusu mejnstrim korisnika, WeChat je još uvek daleko značajniji, između ostalog i zbog toga što kineska dijaspora ovu aplikaciju koristi za komunikaciju sa rođacima u Kini, novčane transakcije, kupovinu, te zbog toga što mnoge američke kompanije upravo preko ove platforme ciljaju korisnike iz Kine.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Ono o čemu se još ne govori je eventualna posledica na kompaniju Apple, jer ako Apple bude prinuđen ukloniti WeChat sa App Store, ostaje bez tržišta od skoro milijardu i po korisnika pošto je WeChat u Kini daleko bitniji i potreban za svakodnevno funkcionisanje nego prikazati svoj imovni status korištenjem Apple telefona te bi korisnici masovno prešli na Android, odnosno AOSP verziju Androida koja se koristi na telefonima u Kini i koja nema Google aplikacije, prodavnicu aplikacija ili servise.

Nove glasine tvrde kako Apple planira manje baterije, a veće cijene za iPhone 12 seriju uređaja

Kako se plaća putem WeChat aplikacije u Kini, pogledajte u našem video snimku. Prvo kupac otvori aplikaciju, generiše QR ali i bar kod koji prodavac skenira i nakon toga kupac na svom telefonu treba potvrditi transakciju. Vrlo jednostavno, daleko brže od platnih kartica, ali i bez ikakvog fizičkog kontakta između prodavca i kupca.

Ovako u Kini plaćaju. Niko ne nosi kartice ili novac uz sebe, sve preko telefona i WeChat aplikacije

Gepostet von Balkan Android am Donnerstag, 16. August 2018

(balkanandroid/pcpress)