Home Ostalo Znate li da je Apple lansirao kreditnu karticu?

Znate li da je Apple lansirao kreditnu karticu?

Kad Apple krene u neko novo područje koje uključuje izradu fizičkog proizvoda za očekivati je da će svakom novom komadu hardvera posvetiti nevjerovatnu količinu vremena kako bi on bio izrađen po njihovim standardima kvalitete. Ponekad se toliko zanesu u dizajniranju detalja da to graniči s opsesijom Jobsovskih razmjera – sjetimo se samo tzv. “jet black” boje na iPhoneima ili zlatnog Apple Watcha i “hypea” koji je oko istih bio kreiran proteklih godina.

Na prošlomjesečnom predstavljanju novih usluga Apple je najavio kako će se uskoro baciti i u bankarstvo, tj. da će u saradnji s Goldman Sachsom ponuditi vlastitu kreditnu karticu. Ista će korisnicima nuditi niže naknade, “cash back” program, ali i ne baš povoljne kamate – ali nije u ovom tekstu riječ o tome. Riječ je o – dizajnu. Appleova kreditna kartica sama po sebi biće mnogima predmet želja, ma kakve finansijske pogodnosti nosila ili ne.

Kao prvo, kartica Apple Card je izrađena od titanijuma, materijala koji je lagan, čvrst, savitljiv, ne hrđa, nije toksičan i ne izaziva alergijske reakcije. Iako to nije prva metalna kreditna kartica u istoriji, biće prva koja je izrađena na Appleov “unibody” način, izrezivanjem iz komada titanijuma umjesto standardnog presovanja – kao što se rade, na primjer, kućišta za MacBook ili Mac Mini. Nakon što je CNC glodalica izreže, posebnim će glodalom u materijalu izraditi i mjesto za čip.

Nakon toga laser će ugravirati Appleov logotip nagrižene jabuke i to kreirajući mjesto poprečnog V-presjeka kako bi se s njega svjetlost ljepše reflektiovala. Na prednjoj strani kartice, osim čipa i jabuke, biće ugravirano još samo ime vlasnika.

Treba li uopće spomenuti da će na slovima i čipu svi ćoškovi biti zaobljeni kako bi se uklopili u dizajn same kartice? Pa kad je već tako lijepa, koga briga za 13-23% kamate koju mora platiti za njeno korištenje?

(bug)