Home Telefoni Zvanično predstavljen novi Samsung Galaxy Note9

Zvanično predstavljen novi Samsung Galaxy Note9

Samsung je na današnjem Unpacked događaju u New Yorku predstavio novi Galaxy Note9 uređaj, te zajedno sa njim donio i brojna unapređenja u odnosu na njegovog prethodnika.

Na prvi pogled, nije se mnogo toga promijenilo: izgled uređaja je ostao manje-više isti kao na Galaxy Note8 modelu. Na prednjoj strani je ekran koji je veći nego ikada i ima dijagonalu od 6.4 inča sa istom rezolucijom od 1440×2960 piksela. Ekran je, naravno, AMOLED sa HDR10 certifikacijom, te kao i do sada podržava Always On mogućnost. Na zadnjoj strani je set od dvije kamere rezolucije 12 MP – jedna sa podesivim otvorom blende od f/1.5-f/2.4 te druga telefoto leća sa f/2.4 otvorom blende, a osim kamera za što bolje fotografije će se pobrinuti i Samsungova nova i inteligentnija aplikacija kamere koja dolazi sa mogućnošću prepoznavanja scena. Senzor za otisak prsta premješten je ispod kamera kako bi bio pristupačniji i lakši za dosegnuti.

Naravno, nije sve u izgledu, te se za telefon koji izgleda ovako dobro očekuje da radi još bolje. Za to je zadužen isti Exynos 9810 osmojezgreni procesor koji smo vidjeli u Galaxy S9 i S9+ uređajima a koji zajedno sa 6 odnosno 8 GB radne memorije korisnicima pruža odlično iskustvo korištenja.

Interna memorija je jedno od najvećih unapređenja kada je Galaxy Note9 u pitanju, te tako ovaj uređaj dolazi u dvije opcije: 128 GB interne memorije (i 6GB RAM-a) i 512 GB interne memorije (i 8GB RAM-a). Ovo je, naravno, proširivo microSD memorijskom karticom kapaciteta do 512GB, što znači da korisnici mogu imati do 1TB memorije na svom Galaxy Note9 uređaju.

Uz sve gore navedeno potrebna je i jaka baterija kako bi korisnici zapravo mogli koristiti sve ove mogućnosti bez konstantnog dopunjavanja baterije – što omogućava baterija kapaciteta 4000 mAh. Kada je u pitanju brzo punjenje, tu je nešto starija QuickCharge 2.0 tehnologija, kao i mogućnost brzog bežičnog punjenja. Šteta je što Samsung nije omogućio brže punjenje na svom Note9 uređaju (s obzirom da je QuickCharge 4 trenutno aktuelan), međutim donekle je i razumljivo što kompanija ne želi rizikovati fijasko poput onog sa Galaxy Note7 uređajem.

S Pen olovkica, zaštitni znak Galaxy Note serije, je također unaprijeđena te sada dolazi sa mogućnošću spajanja putem Bluetooth Low Energy veze, što pretvara olovkicu u daljinski upravljač sa dometom od 10 metara putem kojeg je moguće slikati fotografiju, mijenjati slajdove na prezentaciji i slično. Baterija u olovkici traje oko 30 minuta (odnosno oko 200 klikova) te se dopunjava za samo 40 sekundi boravka u svom kućištu unutar Note9 uređaja, a mogućnost klikova na dugme na olovkici je također unaprijeđena te sada olovkica prepoznaje kratki klik, duži klik te dupli klik. Samsung je obećao objaviti SDK za programere, kako bi oni mogli implementirati nove funkcije S Pen olovkice u svoje aplikacije.

DeX Mode koji pretvara vaš Galaxy uređaj u mini računar je također unaprijeđen, te sada ne zahtijeva poseban dok i fizičku tastaturu i miš. Ukoliko želite koristiti DeX mod sa svojim Galaxy Note9 uređajem, sve što je potrebno jeste da ga putem adaptera i HDMI kabla povežete sa eksternim displejom – vaš uređaj ćete moći koristiti kao miš i tastaturu, ali ćete istovremeno moći koristiti i sve druge mogućnosti vašeg Galaxy Note9 uređaja.

Samsung Galaxy Note9 je naravno vodootporan, kao i S Pen olvkica, a dostupan je u četiri boje: Ocean Blue (plava), Midnight Black (crna), Lavender Purple (ljubičasta) i Metallic Copper (bakrena), a ukoliko planirate kupovinu ovog uređaja morati ćete izdvojiti 999 američkih dolara za osnovnu verziju sa 6GB RAM-a i 128 GB interne memorije, odnosno 1250 američkih dolara za jaču verziju sa 8GB RAM-a i 512 GB interne memorije.