Home Telefoni Zvanično predstavljeni Sony Xperia 1 II i Xperia 10 II

Zvanično predstavljeni Sony Xperia 1 II i Xperia 10 II

Sony je danas službeno najavio dva nova pametna telefona. Ovaj ponedjeljak trebao je biti prvi dan MWC-a pa je zbog otkazivanja sajma, Sony odlučio uređaje najaviti “virtualno”, odnosno objavom za medije. Predstavljeni su modeli Xperia 1 II i Xperia 10 II.

Većina informacija o Xperiji 1 II procurila je jučer, ali valja ponoviti ključne specifikacije. Na prednjoj strani nalazimo 6,5-inčni 4K OLED ekran, dok je ispod haube ugrađen novi Snapdragon 865 s podrškom za 5G. Baterija je kapaciteta 4000mAh, a podržava i bežično punjenje. Nazad se nalazi trostruki sistem kamera sa ZEISS optikom i ZEISS T* premazom protiv odsjaja. Sve tri kamere imaju senzor rezolucije 12MP, a imamo ultraširokougaonu, primarnu i telefoto kameru s trostukim optičkim povećanjem. Primarna i telefoto kamera optički su stabilizirane.

Uređaj je s obje strane prekriven Gorilla Glass 6 zaštitnim staklom, a dolazi sa Dolby Atmos tehnologijom reprodukcije zvuka i 3,5mm utorom za slušalice. Uz novu Xperiju 1 predstavljena je i nova maska koja prikazuje određene statusne informacije kad je zatvorena.

Xperia 1 II na tržište dolazi u crnoj i ljubičastoj boji, a bit će dostupna do kraja proljeća 2020. godine.

Osim Xperije 1 II, Sony je predstavio i novi midrange model Xperia 10 II. Nova Xperija 10 donosi 6-inčni OLED ekran te trostruku kameru na poleđini. Primarna kamera ima 12MP, dok telefoto i širokougaona imaju senzor rezolucije 8MP. Ispod haube je je Snapdragon 665, dok je baterija kapaciteta 3600mAh. Kao i veći brat ima Gorilla Glass 6 te 3,5mm utor za slušalice. Na odabranim tržištima bit će dostupna do kraja proljeća 2020. godine.

 

Cijena i preciznije informacije o dostupnosti na domaćem tržištu nisu poznate.

(mob)