Home Ostalo Sistem 7 stvari koje Android može, a iOS ne

7 stvari koje Android može, a iOS ne

Ovde ćemo da navedemo 7 razloga koje Android može, a iOS. Tekst je pisan za Android Jelly Bean i iOS 6, dakle najnovije verzije Android i iOS opreativnih sistema u trenutku pisanja ovog teksta. Pogeldajte ispod svih 7 stvari koji Android može, a iOS ne može.

Deljenje stvari preko aplikacija

Doduše, iOS je dobio opciju za deljenje preko Fejsbuka u verziji 6, ali do sada je bilo moguće deliti samo preko Tvitera. Android, za razliku od iOS ima opciju za deljenje putem aplikacija još od petit-fora (Android 1.1).

Recimo, ako instalirate GMail, Picasa, Twitter, Facebook, Google+ Android će Vam ponuditi, u Share meniju, da podelite putem tih aplikacija. Ali ako recimo imate instaliran samo Facebook i Picasa, samo te aplikacije će Vam se pojaviti u meniju.

Podešavanje podrazumevane aplikacije za neku akciju

Da li Vam se desilo da želite da link koji Vam je stigao putem elektronske pošte otvorite putem Fajerfoksa umesto podrazumevanog brauzera (koji nema ime)? Na Androidu samo treba da kliknete i kada Vas pita čime da otvori link kliknete na Firefox i čekirate Set this application as default.

Međutim, kod iOSa tako nešto je nemoguće uraditi.
Još jedan primer je da otvorite Yelp i kliknete na link, umesto da Vam se otvori nova Google Maps aplikacija, otvoriće Vam se onaj užasni iOS Maps koji ne radi, i koji je ismevan od strane Internet zajednice više puta.

NFC

NFC (Near field communications) je čip u telefonu koji mu omogućava da komunicira sa RFID i sličnim čipovima i drugim NFC uređajima. Možda se pitate – pa skoro nijedan telefon nema NFC.

Važno je da ga Google Nexus 4 ima, jer je to predstavnik kompanije Google na polju telefona stoga ovo se može koristiti kao argument.
Dakle, uz iPhone ne možete da plaćate hranu i stvari sa Vašim telefonom, plaćate prevoz, prijavljujete se na poslu ili čak komunicirate sa drugim telefonima.
Možda deluje kao beskorisna opcija, ali nije. Nekada su i kartice (ne SIM kartice, kartice za plaćanje) delovale beskoristno, pa gledajte sad. Isto je i sa e-bankingom.

HD ekran

Nekima korišćenje telefona sa jednom rukom može biti problem, stoga Apple tako reklamira iPhone, pošto razvijači aplikacija često vole da stave dugme za nazad u gornji desni ugao (iPhone nema softverske niti hardverske dugmiće za nazad, već se oslanjaju na fizičko dugme za povratak na početni ekran i dugmiće u samim aplikacijama).

Međutim, Android telefoni postoje i sa HD ekranom, i sa jako malim ekranom čiju levu stranu svako može da dohvatim sa jednom rukom.

Bežično punjenje

Eto ti ga, Lajtning konektoru. Da je Stiv Džobs živ nazvao bi ga „Magično punjenje“.

Vidžeti

Najveća prednost Androida su Vidžeti. Na iPhone morate otvoriti aplikaciju da bi ste videli šta ima na Jutjubu, ili da li će sutra padati kiša (možete da pitati Siri doduše, ali ona samo radi u US).
Ova opcije je takođe dostupna u Androidu još od prvih verzija.

Fotosfir (photosphere)

Apple je prilikom predstavljanja novog telefona panoramu nazvao nekom revolucionarnom opcijom. Android je ima odavno, ali Nexus 4 ima Fotosfir.
Fotosfir, ili Photosphere, je aplikacija na Nexus 4 telefonu koja Vam omogućava da napravite sliku od 360°, koju možete pregledati od gore do dole.

Izvor:  milankragujevic.com