Home Android Predstavljen Google Fuchsia OS

Predstavljen Google Fuchsia OS

Google je počeo da isporučuje update za prvu generaciju Nest Hub-a. Interesantno je da ovaj update neće promeniti ni jednu funkcionalnost Nest Hub-a, ali će promene biti „ispod haube“. Naime, ovaj pametni displej dobija novi operativni sistem, Fuchsia OS, koji će biti instaliran umesto Linux zasnovanog Cast OS-a.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Fuchsia OS se razvija još od 2016. godine. Započeo je kao ambiciozni eksperimentalni UI, namenjen za čitavu Gamu Google smart home uređaja i Chromebook-ova. Sada je razvoj priveden kraju i OS je dobio prvu stabilnu verziju koja će biti puštena u javnost.

Android 12 donosi automatsko ažuriranje aplikacija instaliranih van Google Play prodavnice

Inače, tokom ovog meseca, prva generacija Google Nest Hub-a, koju pokreće Fuchsia 1.0 dobila je Bluetooth SIG sertifikaciju. To je bio prvi pokazatelj da Google želi da Fuchsia OS unapredi sa internog testiranja, na realne proizvodeUpdate na Nest Hub biće obavljen u narednim mesecima, prvo kod korisnika koji su uključeni u Preview Program. S obzirom da interfejs i funkcionalnosti ovog uređaja neće biti promenjene, najverovatnije da većina Nest Hub korisnika neće ni primetiti promenu.

Android ima 3 milijarde aktivnih uređaja, iOS oko 1 milijardu

Ono što je bitno kod ovog OS-a je što je napravljen „od nule“, a ne kao derivat Linux-a, što je slučaj sa Cast OS-om. Za sada nije jasno da li Google planira i da i na druge Cast OS zasnovane uređaje portuje Fuchsia OS. Ideja Google-a bila je da Fuchsia OS postane univerzalni OS koji će biti sposoban da pokreće pametne kućne uređaje, ali i desktop računare i mobilne telefone. To ne bi trebalo da bude teško, s obzirom da Fuchsia OS može bez problema da pokreće Android aplikacije.

Android 12 donosi velike izmjene izgleda korisničkog interfejsa

(pcpress)