Home Ostalo Sistem 900 miliona Android uređaja, 48 milijardi instalacija sa Google Play

900 miliona Android uređaja, 48 milijardi instalacija sa Google Play

Google I/O 2013 je godišnja koneferencija kompanije Google koja se dešava u mjesecu maju svake godine. Ta konferencija je počela juče i uvodnu riječ ste mogli pratiti uživo na Droid.ba.

Što se tiče same konferencije, ove godine je donijela nekoliko zanimljivih detalja i informacija oko Android operativnog sistema. Do 2013. godine u svijetu je bilo oko 900 miliona Android uređaja, čime se svakako ponose u Google-u, ali kako i oni sami kažu da tu neće stati jer na ovoj našoj planeti ima preko 7 milijardi ljudi i cilj im je da svi koriste Andorid. Naravno, trenutno im je prvi cilj da pređu brojku od milijardu uređaja i korisnika Android operativnog sistema.

Što se tiče Google Play servisa koji je nedavno doživio potpuni redizajn, kako bi nam donio još bolje korisničko iskustvo. Broj instalacija na Google Play servisu konstantno raste i do početka je 2013. godine je bio 48 milijardi instalacija, dok je samo u posljednjih nekoliko mjeseci taj broj preko 2.5 milijarde. Takođe, nova stvar na koju Google jeste ponosan da razvoj aplikacija za Android postaje sve unosniji posao za developere, jer se zarada za developere već u ovoj godini povećala više od 2 puta u odnosu na prethodnu godinu.

Još jedna zanimljiva informacija da je u prošlom mjesecu 75%  prodatih pametnih telefona u cijelom svijetu radi na Android operativni sistem. Impresivne brojke, zar ne?