Home Ostalo Sistem Androd danas slavi 11. rođendan

Androd danas slavi 11. rođendan

Poslije Google.com pretraživača, šta bi rekli da je najvažniji Google proizvod? Kandidata ima zaista mnogo, na primjer Chrome, Gmail ili Mape, ali mi bi rekli da je to Android, koji danas 23. septembra puni 11 godina.

Pre nekoliko sedmica se pojavio Android 10, s obzirom da Google svake jeseni lansira novu verziju operativnog sistema, a od pojave prve verzije proteklo je čitavih 11 godina, jer se 23. septembra 2008. pojavila zajedno sa telefonom HTC Dream – prvim koji je podržao Android. Novi operativni sistem bio je temelj Google-ove vizije kada su pametni telefoni u pitanju, a pojavio se godinu dana pre nego što je Apple predstavio iPhone.

Tokom poslednjih deset godina operativni sistem je doživeo radikalne transformacije, ali su neke od korisnih funkcija prisutne od samog početka, poput opcije koja je omogućavala da se korisnici na svoje Google naloge loguju i preko telefona. Tako su Google Calendar, Contacts i Gmail postali dostupni preko pametnih telefona, što je značajno olakšalo baratanje važnim informacijama. Danas je tu 2,5 milijardi aktivnih Android uređaja, a možda je najimpresivnije to koliko je ova platforma bila fleksibilna tokom godina, te uspela da ostane funkcionalna kako na premijum, tako i na telefonima iz nižih segmenata, te stigne i na druge uređaje, poput TV prijemnika i infotainment sistema u automobilima.

Ostaje da se vidi šta će se sa ovim operativnim sistemom događati u narednih 10 godina, ali šta god da se dogodi sigurno je da Android već zauzima značajno mesto na istorijskoj lestvici, ako ništa drugo a ono zbog toga što se radi o najuspešnijem i najkorišćenijem operativnom sistemu još od najslavnijih dana Windows-a 95.

SAN FRANCISCO – OCTOBER 21: A T-Mobile employee holds the new T-Mobile G1 phone during a launch party at a T-Mobile store October 21, 2008 in San Francisco, California. T-Mobile launched of its much anticipated G1 phone in San Francisco, the night before it hits stores nationwide. The phone features a Google operating system. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

(balkanandroid/pcpress)