Home Ostalo Sistem Android Q dobija više gestikulacija za navigaciju

Android Q dobija više gestikulacija za navigaciju

Google je uz Android 9 Pie predstavio novi sistem navigacije, koji je dosta poređen sa rešenjem koje ima Apple i koje je stiglo uz iPhone X. Android Q bi mogao načiniti promene na ovom polju koje bi sličnost sa Apple-ovim gestikulacijama mogao načiniti još većim.

Javnost je porilično ravnomerno podeljena kada je u pitanju prihvatanje ili odbacivanje Android navigacije bazirane na gestikulaciji. Najpozitivnija stvar koju opcija donosi jeste da omogućava lakše rukovanje telefona jednom rukom. S druge strane, neke korisnike odbija to što su gestikulacije teške za korišćenje, a drugi smatraju da su animacije grube i neprivlačne, bar kada je Android Pie u pitanju.

Google je izgleda svestan ovoga, a skrivene opcije za Android Q ovo potvrđuju. Omogućavanje pomenutih opcija će dovesti do toga da se Android Q ponaša gotovo kao iPhone. Svajpovanje u levu stranu vraća na prethodno korišćenu aplikaciju. Svajpovanje ka gornjem delu ekrana i držanje vodi ka pregledu nedavne apliakcije. Takođe, animacije su usklađene i lepše.

Za sada nije poznato da li će otkrivene opcije gestikulacije biti i finalne verzije koje će biti dostupne za Android Q kasnije tokom godine.

(benchmark)