Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Autonomni električni autobusi stigli u Beč

Autonomni električni autobusi stigli u Beč

Dva električna autonomna autobusa su 6. juna izašla na mirne ulice novoizgrađene bečke gradske četvrti Seestadt Aspern. Ova autonomna vozila bez izduvnih gasova testiraju se od strane Wiener Linien-a, javnog gradskog prevoza, u cilju njihovog eventualnog raspoređivanja po celom glavnom gradu Austrije.

Ovo je deo programa „Mobility of the Future“, u kom učestvuju Wiener Linien, Ministarstvo saobraćaja i nekoliko inicijativa partnera iz privatnog sektora kako bi javni prevoz postao održiviji. Test autobusi će ići kružnom trasom od dva kilometra u naselju Seestadt, koje je stvoreno kao deo Bečke strategije pametnog grada.

Nakondve godine planiranja, autobusi, koje je konstruisao francuski proizvođač Navya, sada su spremni za testiranje sa pravim putnicima, suočavajući se sa zastojima i saobraćajem na javnim ulicama. Njegovi sistemi senzora moraju da budu obučeni tako da procene da li su prepreke zaista opasne. Lokalne novine piše da „nije bitno da li je vozilo ispred betonskog zida ili je vetar naneo plastičnu kesu ispred senzora – u svakom slučaju, autobus se zaustavlja“ tako da će vozila i dalje imati vozača koji može ručno da preskoči automatske funkcije.

Putujući sporim, ali stabilnim 20 km/h, putnici bi trebalo da uživaju u mirnoj vožnji, uz grejanje za hladne zimske dane i klimu za tople. Njegovo maksimalno vreme rada s jednim punjenjem baterija iznosi devet sati. Autobusi imaju kapacitet do deset putnika, međutim za sada neće biti pogodna za osobe u invalidskim kolicima. Tokom faze testiranja, znatiželjni se mogu voziti besplatno, a redovna autobuska linija nastavlja se na svim rutama.

Mit dem autonomen Bus durch die Seestadt

Unsere zwei autonomen E-Busse sind seit heute ganz offiziell in der Seestadt unterwegs und können von euch kostenlos getestet werden! 🤗 🚌 Schaut werktags in den Vormittagstunden doch einfach mal vorbei! www.wienerlinien.at/auto-bus-seestadt

Geplaatst door Wiener Linien op Donderdag 6 juni 2019

(pcpress)