Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Hyundai predstavio Ioniq 5 električni automobil

Hyundai predstavio Ioniq 5 električni automobil

Hyundai je prošle godine najavio da će se njihovi budući električni automobili prodavati pod brendom Ioniq, a južnokorejska kompanija juče je predstavila prvi model iz te serije – Ioniq 5. Automobil je zasnovan na ranije predstavljenom Conceptu 45 (sam koncept vizuelno je zasnovan na modelu Pony iz 1975.) i prvi je model razvijen na novoj Hyundaijevoj platformi za električne automobile Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Jedan pogled na pomalo futuristički te atraktivan dizajn jasno pokazuje da će Ioniq 5 privlačiti poglede gdje god se pojavi, a ljubiteljima električnih automobila više od izgleda biće zanimljivo ono što je ispod haube. Ioniq 5 će biti dostupan u konfiguracijama s dvije vrste motora (jedan model ima samo pogon na zadnje točkove, a drugi na sva četiri točka) i dvije vrste baterija, pri čemu će top-model Ioniqa 5 vjerojatno zadovoljiti i one najzahtjevnije ljubitelje električnih automobila.

Prvi telefon sa Samsung ISOCELL GN2 senzor stiže iz Xiaomija

Taj model dolazi s baterijom snage 72,6 kWh i s dva motora ukupne snage 225 kW (dostupna je i slabija baterija snage 58 kWh te slabiji, 125 kW motor ). Maksimalna brzina iznosi 185 km/h, a do stotke može ubrzati za samo 5,2 sekunde. Mnogim potencijalnim kupcima električnih vozila prvo je pitanje vezano uz njihov domet te model s jačom baterijom prije povezivanja s utičnicom može preći gotovo 500 km, što je odličan rezultat. Isto možemo reći i za brzinu punjenja. Zahvaljujući E-GMP platformi podržana je brzina punjenja do 350 kW, što znači da je samo 5 minuta spojenih na punjač dovoljno za domet od oko 100 km, dok se baterija od 10 do 80 posto kapaciteta može napuniti za samo 18 minuta.

A capella grupa imitira zvukove sa Windows računara i iPhone telefona

Takođe, baterija ovog automobila može se koristiti i za punjenje drugih uređaja poput električnih romobila, e-bicikala, odnosno može biti izvor snage za mikrovalnu peć, televizore, opremu za kampiranje itd. Kako su to slikovito opisali na Wiredu – Ioniq 5 postaje jedna velika baterija na točkovima, a još jedna zanimljivost je opcionalni solarni krov, koji prema informacijama iz Hyundaija može povećati domet do čak 1300 km tokom jedne godine.

Microsoft Word napokon dobija opciju koja vam odavno olakšava život na telefonima

Unutrašnjost automobila je prostrana te u njoj dominiraju dva ekrana na prednjem dijelu na kojima se nalaze sve potrebne informacije za vozača. Treba spomenuti i da su za sjedišta, naslone za glavu, unutrašnje obloge vrata i naslone za ruke korišteni reciklirani materijali i ekokoža. Kako se to može i očekivati od modernog električnog automobila, Ioniq 5 dolazi s naprednom tehnologijom za asistenciju u vožnji, autonomno parkiranje, asistentom za izbjegavanje sudara, ali i s AR HUD-om koji vjetrobransko staklo pretvara u još jedan ekran na kojem se pokazuju informacije o brzini vožnje, upozorenja o stanju u saobraćaju, vremenu itd. Cijena za najjači model počinje od 52 hiljade evra.

Samsung obećao 4 godine sigurnosnih ažuriranja za svoje Android telefone

(zimo)