Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Nedostatak čipova utiče na usporenu proizvodnju automobila

Nedostatak čipova utiče na usporenu proizvodnju automobila

Nedostatak čipova nema uticaja samo na proizvodnju procesora i grafičkih karti. Moderni automobili sadrže veliku količinu elektronike u sebi i zavisni su od čipova. Oni se nalaze u infotainment sistemima, modulima za asistenciju vozačima, ali i u osnovnim funkcijama automobila, kao što je upravljanje.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Istraživači utvrdili da li je sigurniji Google Android ili Apple iOS operativni sistem

Interesantno je da upravo nedostatak čipova predstavlja glavni razlog globalnog smanjenja proizvodnje automobila. Ford je zbog toga čak morao da privremeno zatvori jednu svoju fabriku. Ova kompanija je zaustavila proizvodnju SUV vozila u Luisvilu (Kentaki). Nissan je takođe značajno smanjio proizvodnju u svojoj fabrici u Japanu. I drugi proizvođači automobila prijavili su probleme sa proizvodnim procesima iz istog razloga. VolksWagen je u decembru najavio smanjenje proizvodnje u Kini, Evropi i Severnoj Americi. Fiat Chrysler i Toyota takođe razmišljaju o smanjenju proizvodnje.

Trump ponovo zabranio Intelu da sarađuje sa Huaweijem

WhatsApp je prepao broja korisnika koji ih napuštaju i pomjerio prihvatanje novih uslova korištenja za maj

Do ove situacije je došlo zbog toga što je pred kraj 2020. godine, zbog korona virusa, na dva meseca zatvorena fabrika koja proizvodi čipove za automobilsku industriju. Zalihe čipova su potrošene i sada se efekat lančano prenosi na proizvođače automobila. Kako stvari stoje, dok se ponovo ne stabilizuje proizvodnja čipova, verovatno će u prvoj polovini ove godine biti osetan pad proizvodnje u automobilskoj industriji.

Samsungove prve kamere ispod ekrana neće biti na telefonu

Star Wars: Battlefront II je besplatan na Epic Games sprodavnici

(pcpress)