Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Fordov infotainment sistem će od sada biti zasnovan na Androidu

Fordov infotainment sistem će od sada biti zasnovan na Androidu

Ford je objavio da će, počev od 2023. infotainment sistemi u njihovim automobilima biti zasnovani na Android operativnom sistemu. To znači da će Google Assistant, Google Maps i druge aplikacije koje su odobrene za upotrebu u automobilima, moći da se koriste direktno, bez Android telefona.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Sony Xperia Pro telefon košta 2,500 dolara

Puna Android integracija će vozačima i putnicima omogućavati da preko Google Assistant-a, podešavaju temperaturu u automobilu, da zadaju različite glasovne komande, a sistem će odmah i automatski dobijati neophodna unapređenja. Iz kompanije najavljuju i da korisnici iPhone-a neće biti zapostavljeni, jer će njihov infotainment sistem i dalje biti kompatibilan sa Apple CarPlay, a u ponudi će i dalje biti opcija sa Amazon Alexa asistentom.

Poređenje Snapdragon 888 i Exynos 2100 verzija Samsung Galaxy S21 Ultra u Antutu, 3DMark i Geekbench 5 testovima

Xiaomi predstavio bežični punjač koji puni telefone na udaljenosti od nekoliko metara

Za sada se ne zna u kojim sve modelima automobila će biti zamenjen sadašnji Blackbarry QNX sa Android OS-om, ali se zna da će biti dostupan globalno, osim u Kini, gde je zabranjena upotreba Google-ovih servisa. U sklopu tog plana, Ford je potpisao šestogodišnji ugovor sa Google-om za upotrebu njegovog Cloud-a, u cilju povezivanja servisa u vozilima. Ford i Google će kreirati novu diviziju, Team Upshift, koja će se sastojati od zaposlenih iz obe kompanije, kako bi zajedničkim snagama unapređivali postojeće i razvijali nove servise.

Reuters tvrdi da Huawei planira prodaju P i Mate brendova

Pretplatite se na naš YouTube kanal!

Ovom odlukom, Ford se pridružuje kompanijama Volvo, General Motors i Renault-Nisan-Mitsubishi Alliance, pa broj automobila na kojima radi Android već predstavlja značajan deo ukupne ponude na tržištu.

(pcpress)