Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Bosch tehnologija bi mogla ubrzati stvaranje letećih taksija

Bosch tehnologija bi mogla ubrzati stvaranje letećih taksija

Saobraćajne gužve česta su pojava u svjetskim gradovima pa frustrirani vozači ponekad usmjere pogled prema nebu tražeći pomoć „odozgo”. Za nekoliko bi godina nebo bi zaista moglo ponuditi stvarno rješenje – leteće taksije.

Boston Consulting Group predviđa da će ljudi širom svijeta letjeti letećim taksijima 1 milijardu puta u 2030. godini, nakon što se uspostave usluge dijeljenja saobraćaja i na redovitim linijama iznad tla. Osim toga, većina tih vazdušnih taksija moći će letjeti bez pilota.

„Prvi leteći taksiji trebali bi poletjeti u velikim gradovima najkasnije u 2023. godini, a Bosch planira igrati glavnu ulogu u oblikovanju ovog budućeg tržišta”, tvrdi Harald Kröger, predsjednik Boschova poslovnog područja Automotive Electronics.  U Boschu smatraju kako je konvencionalna tehnologija u vazduhoplovnoj industriji preskupa, preglomazna i preteška za upotrebu u autonomnim letećim taksijima. Rješenje ovog problema vide u modernim senzorima koji se već upotrebljavaju za automatizovanu vožnju ili u sistemu ESP (elektronski program stabilnosti) protiv proklizavanja.

Oformljen je tim inženjera koji je udružio desetine senzora kako bi stvorio univerzalnu upravljačku jedinicu za leteće taksije. Pomoću Boschovih senzora koji se već upotrebljavaju u serijskim vozilima, univerzalna upravljačka jedinica osmišljena je da osigura mogućnost određivanja položaja letećih taksija u svakom trenutku, što omogućava precizno i sigurno upravljanje taksijima. Potrebne podatke omogućavaju senzori ubrzanja i brzine skretanja po smjeru leta koji precizno bilježe, na primjer, kretanje i napadni ugao letećih vozila. Za razliku od postojećih senzorskih sistema u sektoru vazduhoplovne industrije, od kojih neki stoje desetine hiljada ili čak nekoliko stotina hiljada evra, Bosch može primijeniti svoje rješenje za samo djelić tog troška, jer se zasniva na senzorima koje Bosch razvija i proizvodi za automobilsku industriju već dugi niz godina.

„Pomoću Boschova rješenja želimo civilno vazduhoplovstvo letećim taksijima učiniti pristupačnim velikom broju pružaoca usluga”, izjavio je Marcus Parentis, voditelj Boschova tehnološkog tima zaduženog za upravljačke jedinice za električne lake letjelice. Osim toga, Boschevi senzori izuzetno su maleni i lagani. Proizvođači letećih taksija mogu s lakoćom ugraditi Boschovu senzorsku kutiju u svoja vazdušna vozila na principu „uključi i pokreni”.

Senzorska kutija opremljena je senzorima MEMS  (mikroelektromehanički sustavi). Bosch je razvio prve senzore MEMS za vozila prije više od 25 godina. U vozilima opskrbljuju upravljačke jedinice podacima o kočenju ili ubrzanju automobila te ih obavještavaju o smjeru u kojem se vozilo kreće. Boschova senzorska kutija za leteće taksije opremljena je senzorima ubrzanja koji prate kretanje letjelice, senzorima brzine skretanja po smjeru leta koji mjere napadni ugao letećeg vozila te senzorima magnetskog polja koji bilježe kompasni kurs. Kutija takođe uključuje senzore pritiska, koji s pomoću barometarskog pritiska prate očitavanja o visini i dinamičkom pritisku u svrhu određivanja trenutne brzine vozila.

Očekuje se značajan rast tržišta tokom predstojećih godina za letove električnim vazdušnim taksijima u gradovima. Početak probnih letova zakazan je za 2020. godinu u gradovima kao što su Dubai, Los Angeles, Dallas i Singapur. Početak komercijalnih operacija stručnjaci očekuju u 2023. godini. Iako će piloti u početku vjerovatno biti u vozilu, laka bi letjelica mogla početi samostalno letjeti iznad krovova velikih gradova već 2025. godine, a njome će upravljati osoblje na tlu.

Do tada će, kako tvrdi Roland Berger, širom svijeta u pogonu biti oko 3000 letećih taksija. Ta će brojka narasti na 12 000 do 2030., a do 2050. godine nebom će letjeti nešto manje od 100 000 letećih taksija. Savjetnici iz društva Morgan Stanley procjenjuju da bi tržište za leteće taksije moglo doseći čak 1,35 milijardi evra (1,5 milijardi USD) do 2040. godine te se proširiti izvan Sjedinjenih Američkih Država i jugoistočne Azije i takođe uključiti velike i srednje velike gradove u Njemačkoj. U regijama kao što su Ruhrsko područje, metropolitanska regija Frankfurt Rajna-Majna te metropleks München/Augsburg/Ingolstadt moguće je značajno ubrzati putovanje na male i srednje udaljenosti.

Marcus Parentis iz društva Bosch takođe vjeruje u rastuće tržišne prilike. „Komuniciramo s proizvođačima letećih taksija iz vazduhuplovnih i automobilskih industrija, kao i s razvojnim kompanijama koje izrađuju vazduhupovna vozila i žele pružiti usluge dijeljenja”, izjavio je Parentis. „Nije pitanje hoće li leteći taksiji postati stvarnost, već kada”.

Leteći taksiji nude novi način izbjegavanja saobraćajnih gužvi u velikim gradovima – putovanje nebom. To ih čini još jednom alternativom za brzo putovanje od tačke A do tačke B u urbanim područjima budućnosti. „U poređenju s današnjim prevoznim sredstvima, leteći taksiji štede vrijeme na putovanjima od 10 ili više kilometara, uz maksimalni domet od 300 kilometara”, tvrdi Parentis.

Zavisno od koncepta i broja putnika koji će moći prevesti, leteći će taksi koštati otprilike 500 000 evra. Automatizovana i električna zračna vozila nude prednosti, posebno u pogledu rješenja za dijeljenje prijevoza. Ipak, leteći taksi košta primjetno manje nego adekvatan helikopter opremljen današnjom tehnologijom. Zbog toga je važno da dobavljači omoguće pouzdanu tehnologiju koja ne samo da je lagana i jednostavna za ugradnju, već nudi i ekonomsku prednost u odnosu na uobičajenu tehnologiju u vazduhoplovnoj industriji. „Tu nastupa senzorska kutija MEMS. S pomoću Boschova rješenja želimo civilno vazduhoplovstvo letećim taksijima učiniti pristupačnim velikom broju operatera”, izjavio je Parentis.

(bug)