Home Windows Windows PC Godinu dana nakon prestanka podrške, Windows 7 je i dalje instaliran na...

Godinu dana nakon prestanka podrške, Windows 7 je i dalje instaliran na 100 miliona računara

Microsoft je 14. januara prekinuo zvaničnu podršku za Windows 7 operativni sistem. Od tada je prošlo skoro godinu dana, ali se pokazalo da su mnogi korisnici i dalje ostali privrženi ovom OS-u. Analitičari smatraju da je Windows 7 u trenutku prekida podrške bio instaliran na oko 200 miliona računara.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Jedan od pokazatelja bio je Unitet States Government Digital Analytics Program, koji daje  nefiltriran prikaz posetilaca američkim sajtovima u proteklih 90 dana. To je više nego dovoljan uzorak za analizu na globalnom nivou. Jedan od parametara koji se tu prikazuje je i koji operativni sistem je upotrebi. Krajem decembra 2019. godine pokazalo se da je najviše Windows korisnika pristupalo sa Windows 10 OS-om (75.8 procenata), a da Windows 7 i dalje koristi 18.9 procenata korisnika PC računara. Na trećem mestu je Windows 8, sa 4.6 procenata zastupljenosti.

Pojavili se prvi renderi Huawei P50 Pro telefona

Godinu dana kasnije, krajem 2020. godine situacija se nije mnogo promenila. Windows 10 je povećao zastupljenost za 12 procenata (87.8 procenata), dok je Windows 7 pao za nešto više od 10 procenata i sada se nalazi na 8.5 procenata PC računara. I broj korisnika Windows-a 8 je opao na 3.4 procenta. Windows XP je zastupljen samo „u tragovima“ i njegovo prisustvo u 2020. godini moglo bi da se podvede pod statističku grešku dobijenu zaokruživanjem. Upoređivanjem ovih podataka, može da se proceni da je danas u upotrebi oko 100 miliona računara zasnovanih na Windows 7 OS-u.

9 od 10 novih telefona, aktiviranih u SAD tokom praznika su Apple iPhone uređaji

Jedan deo od te brojke odnosi se na kompanije koje su se zbog svoji internih poslovnih sistema prilagođenih Windows-u 7, odlučile da dodatno plaćaju Microsoft-u da za njih priprema i isporučuje sigurnosne ispravke, u okviru Extended Security Update programa. Ali, čak i ti korisnici sigurno će se suočiti sa povećanim „pritiscima“ da se prebace na Windows 10 u 2021. godini.

Xiaomi Mi 11 koristi vještačku inteligenciju za noćni video mod

(pcpress)