Home Ostalo Huawei opet uhvaćen da DSLR fotografije prikazuje kao da su napravljene telefonom

Huawei opet uhvaćen da DSLR fotografije prikazuje kao da su napravljene telefonom

Huawei će uskoro predstaviti nove mobitele iz svoje P serije, preciznije u pitanju su P30 Lite, P30 i P30 Pro. U skladu sa tim već neko vrijeme traje službena kampanja kojom proizvođač i prije predstavljanja nastoji zainteresovati potencijalne kupce za ovogodišnje modele.

Kako je jedna od glavnih karakteristika ovogodišnje Huawei P serije telefona kamera i to periskopska koja će snimane predmete moći približiti i do 5X jasno je kako se marketinški dio kampanje posvetio i promovisanju njezinih mogućnosti. Pogotovo onih vezano uz približavanje objekata i predmeta.

U tome ne bi bilo ništa spornog da Huawei opet nije uhvaćen kako koristi fotografije koje su snimljene profesionalnim DSLR fotoaparatom. Aljkavost marketinškog odjela je tim veća što su za promoviranje mobitela iz 2019. godine koristili i fotografiju koja je nastala deset godina ranije, u doba kada Huawei P serija telefona nije postojala ni na papiru (Ascend P1 je predstavljen u julu 2012.).

Sporna fotografija prikazuje erupciju vulkana i snimljena je 2009. godine. Ista se može vidjeti na gettyimages stranici, a originalno ju potpisuje Tom Pfeiffer. Kako je primjećeno fotografija vulkana nije i jedina koju je Huaweijev marketinški tim upotrijebio, naime, sporna je i fotografija djeteta s patkama koju je snimio Jake Olson 2015. godine.

Huawei je već hvatan u preuveličavanju mogućnosti kamera na svojim mobilnim uređajima. Ubrzo nakon što je otkrivena muljaža Huawei se oglasio priopćenjem u kojem je naveo kako je fotografija nastala pri snimanju službene reklame za P9 uređaj te je postavljena samo radi inspiracije te da nije postojala nikakva namjera zavaravanja korisnika.

Istine radi, Huawei nije jedina kompanija koja pomoću profesionalnih fotografija pokušava inspirisati korisnike na stvaranje vlastitih pomoću mobitela, isto je učinio i Samsung krajem 2018. kada je prezentovao mogućnosti Galaxyja A8 Star.

Napomena:

Nakon što su mnogi svjetski IT mediji, uključujući i BalkanAndroid, prenijeli ovu informaciju, oglasio se i sam Huawei sa slijedećom izjavom:

Svjesni smo da je došlo do određenih nesporazuma oko naših teaser ifotografija (fotografija koje zadirkuju ili izazivaju pažnju – op. ur.) za dolazeću Huawei P30 seriju. Željeli bismo naglasiti kako se radi isključivo o teaser fotografijama čiji je cilj ukaziti na nove i jedinstvene karakteristike koje će biti dostupne na uređajima iz HUAWEI P30 serije. Huawei je dobio prava za korištenje originalnih fotografija, a fotografije su namijenjene isključivo umjetničkom prikazu navedenih karakteristika.

Takođe, želimo iskoristiti ovu priliku da Vam zahvalimo na interesu koji ste iskazali za ovu temu. Objavi ćemo puno toga novog i uzbudljivog u nadolazećim sedmicama. Pratite nas i dalje!

(bug)