Home Android Intervju: Bojan Dević, Uber Genius

Intervju: Bojan Dević, Uber Genius

Uber Genius

Danas smo napravili jedan intervju sa autorom pobjedničke aplikacije u studentskoj kategoriji m:tel Android lige 2. Kao što možete pretpostaviti radi se o Bojanu Deviću i njegovoj aplikaciji Uber Genius, o kojoj smo već ranije pisali. Pobjedom na takmičenju m:tel Android lige 2, Bojan je ostavio i novčani iznos od 5 000 KM. Za one koje ne znaju, Bojan je i prošle godine pobijedio na istom takmičenju sa aplikacijom Bihoskop.

 Za početak otkrij nam nešto više o sebi, čime se baviš?

Apsolvent sam Elektrotehničkog fakulteta u Banja Luci. Ostao mi je samo diplomski rad koji trenutno pripremam. Dugogodišnji sam korisnik Linuksa i nekada sam pisao članke o FLOSS softveru za Svet Komjutera. U slobodno vrijeme pravim Android aplikacije. Trenutno imam dvije objavljene aplikacije Bihoskop i igru Uber Genius. Na računaru imam još nekoliko započetih i nikad završenih aplikacija. Od 2012 sam zaposlen u firmi Bravo Studio u Banja Luci.

Reci nam nešto više o svojoj aplikaciji Uber Genius?

Na svom starom telefonu (Sony Ericcson K608i) sam imao igricu koja je bila dosta slična Uber Geniusu i stašno mi se sviđala. Igrao sam je svaki dan iako nisam gejmer i skoro nikad ne igram igrice. Čim sam naučio nešto o razvoju Android aplikacija htio sam da napravim nešto slično. Uber Genius se sastoji od više logičkih igara podijeljenih u tri grupe: matematičke, vizuelne i memorijske. Napravljena je tako da se svaki dan može igrati samo jednom i na završetku se pamte prosječno vrijeme potrebno za odgovor i preciznost u procentima. Poboljšavanje matematičkih, vizuelnih i memorijskih sposobnosti igrača se mogu pratiti na grafiku. Igrač svoje sposobnosti može uporediti sa ostalim igračima Uber Genius-a. Pored dnevnog igranja moguće je neograničeno dugo vježbati bilo koju igru.

Skoro kompletna igra je napravljena za dvije sedmice u oktobru 2012., tokom godišnjeg odmora. Igra je bukvalno jedva završena i predana u zadnjem trenutku samo nekoliko sati prije isteka roka za predaju. Iako zbog nedostatka vremena igra ne izgleda onako kako sam na početku planirao i dalje se aktivno igra i za nekoliko mjeseci je skupila 5000 instalacija.

Šta mislite o mtel-ovom takmičenju Android liga?

Prije dvije godine je bila prava rijetkost naći neku aplikaciju iz Bosne i Hercegovine na tadašnjem Google Marketu. Moglo se prstima nabrojati sve aplikacije koje su tada postojale. Sama Android Liga 2 je donijela pedesetak novih aplikacija sa ovog područja. Pored povećanja aplikacija Andoid liga promoviše i stimuliše mlade programere. Većina učesnika koristi stečeno znanje pa konstantno objavljuje nove aplikacije, a neki su čak i dobili posao zahvaljujući uspjesima na Android ligi. Sve češće se u zadnje vrijeme može vidjeti oglas za posao gdje se traže Android programeri. U svakom slučaju ovakvo takmičenje treba podržati na sve načine i bilo bi dobro da ima još sličnih takmičenja.

 Da li ste probali neke druge aplikacije Android lige, i Vaše mišljenje o njima?

Probao sam većinu aplikacija koje su učestvovale na takmičenju ove godine. Kvalitet aplikacija se dosta poboljšao u odnosu na prošlu godinu. Većina ljudi koji su prošle godine učestvovali su se prijavili ponovo sa puno boljim aplikacijama. Meni su se dosta svidjele Defense Gear i Alex. Isto mi se dosta svidjeo koncept WakeUp Alarm aplikacije, mislim da ima dosta potencijala. Ja imam dosta problema sa alarmom koji odgodim nekoliko puta prije nego što ustanem da se spremam.

 Planirate li praviti neku drugu Android aplikaciju (igru) van Android lige?

Problem sa razvojem za Android je što je Google Play zatrpan. Svaki put kada imam neku ideju, poslije malo pretrage shvatim da je neko drugi imao istu ideju i već uradio i objavio aplikaciju. Jedino što mi preostaje na kraju je da pokušam da napravim puno bolje nego što su drugi, što je dosta teško. Trenutno imam u planu praviti još jednu igru, ali mi diplomski rad ima veći prioritet. Nova igra bi mogla očekivati najranije za šest mjeseci.

 Da li postoji Android scena u BIH, i ako da vaše mišljenje o njoj?

Android scena je još u razvoju u Bosni. Njenom rađanju i razvoju je mnogo pomogla Android liga. Pojavom nekoliko Bosanskih portali (kao što je i droid.ba) se isto tako podstiče razvoj Android scene u Bosni. Puno je ljepše čitati članke na našem jeziku, a ujedno se na takvim portalima objavljuju i novosti o Bosanskoj sceni. Bilo bi dobro kada bi postojao i neki forum koji bi okupio Android programere na jedno mjesto i pomagao novim ljudima zainteresovanim u razvoj aplikacija za Android, jer sam početak je vrlo često dosta bolan.

 Vječno pitanje: Android ili iOS?

Što se tiče kupovine telefona, za mene ne postoji dilema. Uvijek ću kupiti Android telefon. Android je puno otvoreniji sistem pruža puno više slobode. Na Androidu postoji pravi terminal na kojem je moguće izvršavati sve komande kao na terminalu neke Linux distribucije. Moguće je instalirati IDE i programirati direktno na telefonu ili instalirati potpuno novi mod Androida na telefon. Takva fleksibilnost i otvorenost ne može se naći na iOS uređajima. Zbog toga ću uvijek kupovati Andorid telefone. Jedino bih volio probati iOS razvojno okruženje (Xcode). Čuo sam dosta lijepih stvari o njemu. S obzirom da razvoj aplikacija u Eclipse-u je dosta neugodan, Xcode može samo biti bolji.

 Na kraju, hvala Vam za intervju i sve najbolje u daljem radu.

Hvala vama i samo tako nastavite.