Home Android INTERVJU: Pero Knežević, mAsistent

INTERVJU: Pero Knežević, mAsistent

I dalje nastavljamo saradnju sa Mondo WAP portalom oko intervjuisanja pobjednika m:tel Android lige 2. Danas je na redu autor aplikacije mAsistent, pod imenom Pero Knežević. Naime, on je sa svojom aplikacijom osvojio 4. mjesto u pojedinačnoj kategoriji i na taj način obezbijedio sebi nagradu u iznosu od 2 000 KM.

Pero Knežević nagrađen je u okviru m:tel Android lige za aplikaciju mAsistent, koja olakšava korištenje m:tel sms i ostalih usluga.

– Šta je mAsistent i za šta služi?

mAsistent je aplikacija koja služi da olakša korištenje m:tel sms i ostalih usluga. Podrazumijeva sljedeće usluge:

– POZOVI ME/DOPUNI (u zavisnosti od tipa Vašeg korisničkog računa, imate opciju “Pozovi me” odnosno opciju dopunjavanja PrePaid računa)
– PARKING (plaćanje parkinga putem SMS usluge)
– STANJE RAČUNA (provjera stanja PrePaid/PostPaid računa)
– VIC (nasumično ispisivanje aktuelnih viceva)
– m:tel INFO (svi važni brojevi i informacije).

Jedna od zamjerki korisnika je ta što u aplikaciji nije navedeno da se usluge plaćaju, ali uzimajući u obzir da se radi u uproštavanju korištenja m:tel sms usluga, plaćanje ovih usluga je neizostavno. mAsistent je napravljen u cilju da se korisnicima na interaktivan način približi korištenje m:tel usluga. U pokušaju da se obuhvate svi kriterijumi postavljeni od m:tel-a koji su bili ocjenjivani u ovom takmičenju, aplikacija koja uproštava korištenje usluga ovog mrežnog operatera se izdvojila kao logična zamisao. Besplatno je možete preuzeti iz našeg APP centra.

– Reci nam više o sebi i profesionalnim planovima?

Imam 29 godina, radim u Zepter International kao IT manadžer. Privatno se bavim programiranjem mobilnih i desktop aplikacija i web dizajnom. Planiram da se u budućnosti fokusiram na izradu Android mobilnih aplikacija, a već su u izradi dvije aplikacije koje će se uskoro naći na Google Play i ostalim Android marketima.

– Šta misliš o m:tel-ovom konkursu? 

m:tel-ov konkurs je odličan način da se na ovim prostorima afirmišu mladi programeri za ovu oblast programiranja, koja je sve popularnija u svijetu gedžeta. Konkurs je, osim toga dobra promocija mladih ljudi, koje na ovaj način mogu da zapaze neke od velikih firmi u RS i da ih angažuju za izradu Android aplikacija.

– Da li si fan IOS-a ili Androida? 

Više mi se dopada Android OS, ima mnogo više mogućnosti u podešavanju, mnogo više slobodnih aplikacija, a korisnički interfejs mnogo je pristupačniji.

– Šta misliš o Linuxu, imaš li iskustva u radu s ovim OS?

Linux je, kao i Android, opensource, tako da naprednim korisnicima daje mnogo više mogućnosti u prilogođavanju OS nekim specifičnim potrebama. Iskustvo sa Linuxom imao sam koristeći ga za testiranje sigurnosti mreža kao i u ulozi web servera za host-ovanje web prezentacija.